Vitežanka Alenka Bonić otvorila galeriju u Australiji

Vitežanka Alenka Bonić , već dugi niz godina živi i radi u Australiji, pronašla je način kako da spoji umjetnost i humanost . Odlučila se na hrabar potez da otvori umjetničku galeriju Strayleaf Gallery i prezentira javnosti slike vrhunski poznatog slikara  Charlsa Bilicha (Karlo Bilić).

Rodio se u Lovranu kao Karlo Bilić. Završio je studij umjetnosti u Melbourneu. Radio je razne poslove, dok nije postao poznati slikar. Motivi njegovih slika su vrlo raznoliki poput portreta, prikaza sportskih događanja, baleta, arhitekture, kazališta, religijskih motiva itd.

Bio je službeni umjetnik velikog broja sportskih i kulturnih događanja poput utrke formule 1 u Melbourneu 1996. godine, kandidature Pekinga za Olimpijske igre i službeni umjetnik Olimpijskih igri u Pekingu 2008. godine itd. Bio je službeni umjetnik olimpijskih ekipa SAD-a i Australije, na Olimpijskim igrama u Atlanti 1996. godine, u Sydneyu 2000. godine, uAteni 2004. godine i Pekingu 2008. godine. Sudjelovao je u obilježavanju 100. godina Nobelove nagrade 2001. godine.Imao je izložbe slika u sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku 2004. i 2006. godine, u Pekingu u sklopu Olimpijskih igara 2008. godine i u mnogim drugim gradovima širom svijeta poput Tokija, Rima, Hong Konga, Londona, Moskve, Melbournea, Sydneya itd. U Hrvatskoj je imao izložbe u Zagrebu 1994. godine i u Lovranu 1998. godine. Njegove slike nalaze se u muzejima i galerijama širom svijeta npr. u Vatikanu, u Olimpijskom muzeju u Lausanneu, u Muzeju Crvenog križa u Ženevi, u zgradi Ujedinjenih naroda u Ženevi, u zgradi japanskog parlamenta, u hramu Shaolin u Kini itd. Nalaze se i u Gradskom poglavarstvu Rijeke, u hrvatskom veleposlanstvu u Canberri i u australskom veleposlanstvu u Zagrebu.Naslikao je i ciklus slika posvećen hrvatskim znanstvenicima poput Ruđera BoškovićaSlavoljuba PenkaleNikole Tesle,Fausta Vrančiča i dr. Slikao je i bl. Alojzija Stepinca, pape Ivana Pavla II. i Benedikta XVI.

Dobio je velik broj nagrada, uključujući titulu počasnog građanina Atlante, počasni doktorat Američke športske akademije, nagrade u Australiji, Italiji, Kini i drugdje. O njemu je napisan veći broj knjiga. U Kinu su objavljene poštanske marke s motivima njegovih slika. Bio je prijatelj pape Ivana Pavla II., a druži se s mnogim glumcima i političarima poput Billa Clintona i Nelsona Mandele.

profesor i slikarNa otvorenju umjetničke galerije Strayleaf Gallery  su nazočili ugledni gosti Hrvatski poslanik RH u Australiji Dr Damir Kusen, prof. na Australskom Sveučilištu dr.Sthepan Marcelja, Fra Miroslav Jelic i mnogobrojni članovi Hrvatske zajednice u Australiji.

Sav prihod od ulaznica i prodaje slika na otvorenju galerije Strayleaf Gallery doniran je Institutu za djecu oboljelu od raka .

 

 

 

(izvor:hrvatski vijesnik.)