Lokalne vijesti

VITEZ: Prijevremeni brakovi nisu običaj niti kultura Roma

U okviru kampanje 16 dana aktivizma protiv nasilja prema ženama, Ženska romska mreža ‘’USPJEH’’ počela je s velikim brojem raznih aktivnosti u šest gradova u BiH.

 

Kao i svake godine, udruženje ‘’MLADI ROMI’’ iz Viteza, kao članica mreže “USPJEH”, učestvuje u nizu aktivnosti s fokusom na temu “Prijevremeni brakovi i vršnjačko nasilje”, koju ovo udruženje identifikuje kao rastući problem s kojim je potrebno suočiti se što prije. Iz tog razloga, udruženje “MLADI ROMI” iz Viteza organizovaće radionice na temu prijevremenih brakova i vršnjačkog nasilja koje će biti održane u Vitezu.

 

‘’ Prijevremeni brakovi nisu običaj, niti kultura Roma u BiH i zato je jako bitno da romska zajednica i društvo u cjelini moraju da prepoznaju taj problem, da se djevojčice i dječaci osnaže, da se radi na njihovoj edukaciji i većem uključivanju u obrazovni sistem. Posebno su ugrožene djevojčice, a rani brakovi predstavljaju ozbiljnu povredu njihovih ljudskih prava – uskraćeno pravo na djetinjstvo, rano napuštanje školovanja, ekonomska zavisnost, rane trudnoće. Na ovom putu potrebna nam je pomoć većinskog stanovništva, jer diskrimacija ima veliki utjecaj na ovaj problem te ovim putem pozivamo sve zainteresirane da se odazovu našem pozivu i budu dio naših aktivnosti koje sprovodimo u sklopu 16 dana aktivizma Ženske romske mreže ‘’Uspjeh’’, koja nam je omogućila sredstva za ovu radionicu’’, izjavila je Aldina Denić, predsjednica udruženja ‘’Mladi Romi’’ iz Viteza.

Osim radionice, obilježit će se i Svjetski dan ljudskih prava u sklopu ulične akcije i to podjelom prigodnih promotivnih materijala, pripremljenih posebno za taj datum, pod nazivom ‘’Nisi sama i isključi nasilje’’ koju je podržao CARE International Balkans.

Da podsjetimo, 16 dana aktivizma je svjetska kampanja koja počinje 25. studenog Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama i završava 10. prosinca Međunarodnim danom ljudskih prava.

U samoj kampanji 16 dana aktivizma ŽRM ‘’Uspjeh’’, osim udruženja ‘’Mladi Romi’’ iz Viteza, učestvuju i Udruženje žena Romkinja ‘’Bolja budućnost’’ Grada Tuzle, Udruženje građana omladinska romska inicijativa ‘’Budi mi prijatelj’’ Visoko, Udruženje žena Romkinja Bijeljina, Udruženje ‘’Romska djevojka- Romani čej’’ Prnjavor, te udruženje Romkinja Centar za majke ‘’Nada’’ iz Kaknja.

(Radio Vitez)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend