Vitez: Godišnjica stradanja osmero djece u naselju Podgradina

Vitežani danas obilježavaju još jednu tužnu obljetnicu stradanja osmero djece u naselju Podgradina tijekom proteklog rata. 10. lipnja 1993. godine, na igralište, gdje je skupina djece igrala košarku, doletjela je granata s položaja Armije RBiH, kalibra 120 mm, i pala na udaljenost od samo dva metra od četrnaestero djece. Na licu mjesta poginulo je petero djece, a troje je preminulo u bolnici. Ostalih šestero djece je ranjeno. Razorna moć granate vidjela se po tome što su roditelji svoju djecu prepoznavali po odjeći i obući. Video snimak tog stravičnog događaja, zbog brutalnosti, nije htjela objaviti nijedna inozemna TV mreža, a u Vitezu je tada bio stacioniran i BBC.

Danas, na obljetnicu jednog od najtužnijih dana u povijesti Viteza, u 17,50 sati, članovi obitelji, prijatelji, sumještani, kao i predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata i predstavnici izvršno-političke vlasti će položiti vijence i upaliti svijeće.

U 18,00 sati na spomen obilježju “Osmica” bit će služena sveta misa za poginulu djecu, a Vitežani se uvijek s tugom sjećaju dana kada je od samo jedne minobacačke granate poginulo osmero djece: Sanja Garić, (1975.), njen brat Milan Garić (1981.), Dragan Ramljak (1978.), Dražen Čečura (1978.), Boris Antičević (1983.), Sanja Križanović (1978.), Augustina Grebenar (1984.) i njezin brat Velimir Grebenar (1981.).

Za ovaj teški zločin nad nedužnom djecom do danas nitko nije procesuiran, niti je odgovarao.