Vijesti iz BiH

Upozorenje epidemiologa: Dolaze novi sojevi virusa, skok zaraženih čeka i BiH krajem ljeta

Europske zemlje, poput Portugala, Njemačke, Francuske, Grčke, Austrije, Italije, Španjolske…, suočavaju se ovih dana s povećanim brojem novooboljelih od koronavirusa. U našoj regiji i Hrvatska bilježi dnevna povećanja zaraženih SARS-CoV-2 virusom.

Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) prije nekoliko dana upozorio je da porast stupnja zaraze prijavljene za (podvarijante omikrona) BA.4 i BA.5 ukazuje da će one u narednim mjesecima postati dominantne u cijeloj Europi. Dr. Aida Pitić, epidemiologinja u Zavodu za javno zdravstvo Sarajevske županije, ističe “kako virus i dalje kruži oko nas, te da je ponovni rast novooboljelih u narednim mjesecima neminovnost koja čeka i našu zemlju”, piše Faktor.

  – Dolaze nam novi sojevi virusa, koji će u narednom razdoblju biti uzrok povećanja broja oboljelih. U razdoblju smo kada ljudi mnogo putuju. Naši građani idu na godišnje odmore, a nama dolaze turisti iz cijelog svijeta. Uz takve migracije sasvim opravdano je očekivati da će nam stići novi podtipovi SARS-CoV-2. Spominje se jesen i zima, kao razdobljje kada ćemo imati veliki broj novozaraženih. Međutim, ne bih isključila ni da se već u drugoj polovini ljeta suočimo sa skokom broja novooboljelih – navodi Pitić. Olakšavajuća okolnost je, kaže, to što je na području SŽ relativno veliki broj cijepljenih protiv COVID-19 (ispod 60 posto), ali i da je veliki broj građana koji su preboljeli zarazu.

– Sreća u svemu sa novim podvarijantama virusa, koje nam stižu iz zemalja koje se već suočavaju s valom, jest da kliničke slike nisu jako teške te da broj hospitaliziranih nije esktreman kao što je bio prethodnih mjeseci. No to nas nikako ne bi trebalo opustiti, oprezni moramo biti i naviknuti se da živimo s virusom te da koristimo sve mjere prevencije koje su nam dostupne. Tu su u prvom redu mjere osobne zaštite, ali i cijepljenje. Naše Stručno savjetodavno tijelo za cijepljenje donijelo je odluku o četvrtoj dozi koja je preporučena građanima, pa bih ih i ovom prilikom pozvala da se cijepe – kazala je Pitić.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend