Vijesti iz BiH

Tužna priče samohrane majke Esade Ćosić: Sin ide gladan u školu, a kćerka u bolnici

Esada Ćosić je samohrana majka dvoje djece. Desetogodišnje Edne i šestogodišnjeg Farisa. Žive u Sarajevu kao podstanari u trošnom stanu bez grijanja i od samo 66 KM mjesečno. Da nije komšija, Esada kaže da ne bi preživjeli.

Kao i svaka majka, Esada je ponosna na svoju djecu. Edna je odlična učenica šestog razreda, a Faris je krenuo u prvi razred. Često gladni odu i u školu. Ni sama ne zna kako ih je spremila. Nerijetko legnu gladni u krevet. Da stvar bude gora, Edni je pukao čir na želucu i sada je u bolnici.

“Uspjela sam kupiti tri knjige za što sam platila skoro 70 KM i pidžamu Edni da ima u bolnici. Jedna organizacija je pokušala naći donatora da mi školuje djecu, ali izgleda nisu uspjeli. Ne znam kako ću i šta ću”, kazala je uplakana majka.

I sama je krhkog zdravlja. Nogu je operisala, a ima i problema s kičmom. Iako jedva izdrži bolove od hodanja, ističe da joj za svoju djecu nije teško otići ni na kraj svijeta.

“Snalazim se kako umijem i znam. Nema se. A djeci treba i hrana i odjeća”, rekla je tužno.

Njih troje živi od 66 KM dječijeg doplatka. Otac ne želi da čuje za ovo dvoje predivne djece. Za kiriju i režije mjesečno daju 150 KM, što ne bi mogli da nije povremene pomoći komšija. Komšinica koja je korisnica narodne kuhinje dijeli hranu s njima skoro svaki dan. Kada toga nema, nemaju šta jesti. Za besplatni obrok se ne mogu prijaviti jer nemaju stalnu adresu.

Kada vidite lice ove napaćene majke i ova dva anđela, ne možete povjerovati da su na njih svi zaboravili. Niko ih nikada nije obišao, a samo su jednom dobili jednokratnu pomoć od Općine Stari Grad. Idu hladni zimski dani, a oni nemaju na šta da se griju. Djeca su obično sakupljala grančice, a kada ih ne bi našli sjedili su pod dekama u sobi.

Ukoliko ste u mogućnost pomozite porodici Ćosić da imaju život dostojan čovjeka. Oni ne traže mnogo, samo da imaju dovoljno hrane, osnovne potrepštine i nešto novca za školu.

Uplate možete vršiti na račun Raiffeisen banke na ime Esada Ćosić, broj 1613000067541834 Za uplate iz inozemstva: RZBABA2S; BA391613000067541834. Za više informacija pozovite broj 060 324 25 91.

Izvor: klix.ba

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend