Vijesti iz BiH

Tri vrste sladoleda i smrznuti oslić se povlače s bh. tržišta

S tržišta BiH povlače se različite serije sladoleda Snickers, Twix i Bounty M&Ms zbog utvrđenog prisustva pesticida, te smrznuti proizvod “Oslić bez glave i repa Hubsi” zbog parazita, priopćila je Agencija za sigurnost hrane BiH.

U sladoledima je utvrđeno prisustvo etilen-oksida u aditivu koji je korišten u proizvodnji, a iz Agencije za sigurnost hrane su naveli da ih je o tome obavijestio punomoćnik društva Mars. Opozvani su sladoledi različitog isteka roka i LOT-a, objavljeno je na stranici Agencije.

Kako su pojasnili, Pravilnikom o prehrambenim aditivima propisano je da se etilen-oksid ne smije koristiti za sterilizaciju aditiva, pa u skladu s tim nije dopušteno stavljanje na tržište BiH prehrambenih proizvoda u čijem je proizvodnom procesu korišten.

Proizvod “Oslić bez glave i repa Hubsi” stavljen je na tržište BiH pod robnom markom Bingo, a povlači se zbog utvrđenog prisustva parazita iz porodice Anisakidae. Riječ je o PVC pakiranju od jednog kilograma s datumima pakiranja od 24. ožujka, 1. lipnja i 7. srpnja ove godine, te o pakiranjima od dva kilograma s datumom pakiranja 1. i 7. lipna ove godine. Navedeni proizvod porijeklom je iz Španjolske, naveli su iz Agencije, prenosi Srna.

O tome je Agenciju za sigurnost hrane BiH obavijestila Kantonalna uprava za inspekcijske poslove SŽ. Iz Agencije su pojasnili da se proizvodi ribarstva koji su vidljivo napadnuti parazitima ne smiju staviti u promet za ljudsku ishranu, jer ne odgovaraju odredbama Pravilnika o higijeni hrane životinjskog porijekla.

(www.vecernji.ba)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend