Vijesti iz BiH

Svečana akademija u povodu Dana OS BiH i 13. godišnjice formiranja Oružanih snaga BiH

Svečanom akademijom i prijemom za državne i međunarodne zvaničnike, članove diplomatskog kora u BiH, predstavnike kulturnog, javnog i vjerskog života u BiH, te najviše zvaničnike i dužnosnike odbrambenih struktura BiH, u Domu OS BiH u Sarajevu je jučer obilježen 1. decembar – Dan Oružanih snaga BiH i 13. godišnjica formiranja Oružanih snaga BiH.

 

Među prisutnima su, između ostalih, bili zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bariša Čolak, predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH Sifet Podžić, parlamentarni vojni povjerenik Boško Šiljegović, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, potpredsjednici Federacije BiH, ministri iz Vijeća ministara BiH i Vlade Federacije BiH i drugi. Generalski kor Oružanih snaga BiH predvodio je načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnik Senad Mašović, a prisutni su bili i zamjenik ministra odbrane Sead Jusić i drugi bivši i sadašnji najviši dužnosnici Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH.

 

Ministrica odbrane Marina Pendeš je u svom obraćanju kazala da su „Ministarstvo obrane i Oružane snage BiH u godini iza nas učinili kredibilne napore kako bi danas, u punoj mjeri, unatoč nedovoljnim financijskim resursima mogli kazati kako smo sve zadatke, propisane Zakonom o obrani, koji su pred nas postavljeni, ispunili u očekivanoj mjeri.“ Ministrica Pendeš je posebno ukazala da je pružana pomoć civilnim organima kroz razne oblike – humanitarno deminiranje, reagiranje na prirodne i druge nesreće, medicinsku evakuaciju oboljelih te ustupanje resursa OS BiH za potrebe civilnih struktura. Isto tako, istakla je ministrica Pendeš, „kontinuirano smo poduzimali aktivnosti s ciljem napretka na europskom i euroatlantskom putu BiH, te je s time u vezi ostvaren napredak u implementaciji Partnerskih ciljeva BiH i NATO-a, a s najvišim prioritetom ispunjavaju se i obaveze u okviru NATO Partnerstva za mir.

 

U nastavku obraćanja ministrica odbrane Marina Pendeš kazala je da su“Oružane snage BiH sudjelovale u značajnim vojnim i civilnim vježbama na domaćem i međunarodnom planu, a u razdoblju iza nas jedna smo od rijetkih zemalja koja je povećala kontribuciju u operacijama potpore miru.

 

Također, u najviše prioriteta rada Ministarstva obrane BiH spadaju sve aktivnosti na realizaciji Talinskog uvjeta vezanog za aktiviranje Akcijskog plana za članstvo u NATO-u, te Ministarstvo obrane poduzima sve korake iz vlastite nadležnosti na knjiženju perspektivne nepokretne vojne imovine, procesa kojeg smo u protekle 3 godine intenzivirali i tako sada govorimo o 31 uknjiženoj lokaciji od predviđenih 57. S time u vezi iz sjedišta NATO-a očekujem pozitivne vijesti prilikom razmatranja našega napretka na NATO putu“, istakla je ministrica Pendeš.

 

Ministrica je istaknula i izazove i teškoće s kojima smo se suočili u razdoblju iza nas, a to su prije svega nedovoljno proračunsko izdvajanje za potrebe obrane, prvenstveno za moderniziranje i materijalna primanja naših pripadnika u kategoriji vojnika, te je izrazila očekivanje da će zastupnici u Parlamentarnoj skupštini BiH aktuelizirati ova pitanja u narednom periodu. Također, ministrica je kao teškoće navela i sporost nižih razina vlasti pri preuzimanju nepokretne vojne imovine koja više ne služi za potrebe obrane, te ograničeni kapaciteti streljiva i minsko-ekspolozivnih sredstava…

 

U muzičkom dijelu programa učestvovali su Vojni orkestar Oružanih snaga BiH sa simfonijskim orkestrima studenata muzičkih akademija iz Sarajeva i Istočnog Sarajeva, pod dirigentskom palicom pukovnika Tomislava Sušca i prof. Ognjena Bomoštara, kao i Vojni orkestar američkih zračnih snaga u Evropi – USAFE band “Wings of Dixie”

 

(Ured za odnose s javnošću)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend