Vijesti iz BiH

Štrajk rudara zbog odluke o 750 KM jednokratne pomoći

Rudari u više rudnika u Federaciji Bosne i Hercegovine, a koji se nalaze u sastavu koncerna Elektroprivrede BiH odbili su danas sići u jame. Kako je za N1 potvrđeno razlog štrajka jeste današnja odluka poduzeća “Elektroprivreda BiH”da svojim uposlenicima isplati jednokratne pomoći u iznosu od 750 KM, dok ovom odlukom nisu obuhvaćeni zaposleni u rudnicima. Kako je za N1 kazao Sinan Husić, predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH, radovi su obustavljeni u rudnicima Breza, Zenica, Kakanj, Tuzla, Kreka.

U jami Raspotočje se radilo na početku štrajka zbog zaštite opreme, međutim i oni su se ubrzo pridružili kolegama. ”Vidjet ćemo sve, do kraja dana realno je očekivati da to dobije širu dimenziju od one koju smo imali danas, a nakon što dođe druga smjena” poručio je Husić. Za sutra je najavljena i press konferencija Upravnog odbora Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH u vezi s ovom temom. Ovim povodom oglasila se i Elektroprivreda BiH, piše agencija Fena. ”Kao što je generalni direktor Admir Andelija ranije izjavio, JP Elektroprivreda BiH nije mogla donijeti odluku kojom će biti obuhvaćeni i rudari, jer su oni uposlenici rudnika koje imaju svoje uprave, odnosno direktore, ali je dala preporuku da prate odluke Vladajućeg društva Koncerna EPBiH (JP Elektroprivreda BiH)” – navodi se u priopćenju.

Dodaje se da su, na poziv Andelije, generalnog direktora JP Elektroprivreda BiH, i rudnici Koncerna EPBiH donijeli odluke o isplati pomoći u skladu s Uredbom Vlade FBiH. ”Odluke o isplati su planirane ranije, ali zbog mogućeg dovođenja u vezu s predizbornom kampanjom, njihovo usvajanje je bilo predviđeno nakon izbora. JP Elektroprivreda BiH očekuje da će rad u rudnicima Koncerna EPBiH biti nastavljen s obzirom na to da su svi zahtjevi rudara ispunjeni” – priopćeno je iz te kompanije.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend