Stipe Pletikosa objavio kraj karijere

Stipe Pletikosa objavio je kraj igračke karijere. 37-godišnji hrvatski vratar i dugogodišnja “jedinica” hrvatske reprezentacije neće nastaviti karijeru nakon završetka sezone.

Prošle zime Pletikosa je stigao u Deportivo iz La Corune kako bi popunio rupu na klupi, barem malo produljio karijeru i dobio vremena razmisliti dobro o njenom završetku. U razgovoru za Sportske novosti rekao je da će u subotu biti njegov posljednji “radni dan”, kada Deportivo odigra posljednju utakmicu sezone.

Pletikosa je počeo u Hajduku 1996. godine gdje je rano proglašen velikim talentom, a 2003. u paketu s Darijom Srnom prešao je u Šahtar. Vratio se dvije godine kasnije na posudbu u Hajduk, a 2007. doveo ga je Spartak Moskva. Proveo je godine u Šahtarovoj “zlatnoj krletci”, a kasnije mu je propao i transfer u Tottenham zbog radne dozvole. Od 2011. igrao je za Rostov.

Šest mjeseci Pletikosa je bio bez kluba nakon odlaska iz Rusije, a onda mu se ukazala posljednja šansa u jednoj od najjačih liga svijeta. Debitirao je nakon dva i pol mjeseca sjedenja na klupi, ali odmah je primio četiri gola od Bilbaa. Bio mu je to i posljednji nastup.

Posljednji put za Hrvatsku je nastupio protiv Meksika, na oproštaju od SP-a u Brazilu. Ukupno je skupio 114 utakmica za reprezentaciju. Nastupio je na tri Svjetska te dva Europska prvenstva. /HMS/