Vijesti iz BiH

Servisne informacije: Vrijeme danas, sutra, bioprognoza, stanje na prometnicama, radarske kontrole

Jutros je u Bosni i Hercegovini sunčano.
Temperature zraka izmjerene u 07:00 sati (°C): Bugojno i Drvar -2; Sanski Most 0; Jajce, Livno i Zenica 1; Bihać, Bijeljina, Doboj i Grude 2; Banja Luka, Bjelašnica, Sarajevo i Tuzla 3; Ivan-sedlo 4; Mostar, Neum i Trebinje 8; Gradačac 9°C. Danas u Bosni i Hercegovini sunčano. Vjetar slab istočnog i jugoistočnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 17 i 24°C.

U subotu, 27.02.2021., prije podne naoblačenje u Bosni i sjeveru Hercegovine. U drugoj polovici dana u Bosni lokalno može pasti malo kiše. U većem dijelu Hercegovine zadržat će se dosta sunčano vrijeme. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -1 i 4°C, na jugu zemlje do 10°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 7 i 13°C, na jugu zemlje od 17 do 22°C.

BIOPROGNOZA ZA DANAS

Uz povoljne biometeorološke prilike većina populacije će biti boljeg raspoloženja, a tegobe kod osjetljivih osoba djelimično će se umanjiti. Nakon svježijeg jutra, tokom dana će, uz više sunca, biti ugodnije. Moguće su blaže meteopatske reakcije poput umora, nervoze, dekoncentracije, pretežno zbog neuobičajeno visokih temperatura u drugom dijelu dana, stoga je poželjno prilagoditi odijevanje vremenskim prilikama i ne izlagati se pretjeranim aktivnostima.

Zbog prometne nezgode na autoputu A-1 na petlji Butile,isključni krak prema petlji Briješće prometuje se usporeno i otežano. U tijeku je policijski uviđaj.

Nakon završenog policijskog uviđaja prometne nezgode i uklanjanja vozila, normalizirano je prometovanje kod mjesta Kosova, na magistralnom putu Maglaj-Doboj.

Na petljama Visoko i Podlugovi na autoputu A-1, zbog izvođenja neophodnih radova prometuje se usporeno, uz postavljenu privremenu signalizaciju.

U toku su radovi u tunelu Crnaja na dionici Konjic-Jablanica, gdje se prometuje naizmjenično, jednom trakom, uz regulaciju semaforima. U noćnim satima (23-04:30 sati) na ovoj dionici promet se obustavlja.

Na magistralnom putu Prozor-Jablanica promet je i dalje obustavljen zbog radova u tunelu Jasen. Putnička i manja teretna vozila prometuju obilaznicom oko tunela, dok se vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje putnička vozila prometuju otežano, dok je za teretna vozila obustavljen promet.

Zbog aktuelnih radova izdvajamo i puteve: Klašnice-Laktaši, Drvar-Bosansko Grahovo, Rogatica-Ustiprača i Kaonik-Gromiljak.

Prometuje se po suhom i mjestimično vlažnom kolniku, a upozoravamo na učestale odrone na brojnim dionicama i savjetujemo oprezniju vožnju. Slabije magle ima na pojedinim dionicama u kotlinama i uz riječne tokove. Napominjemo vozače da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Na graničnim prijelazima trenutno nema dužih zadržavanja.

Radarske kontrole Vitez:

U terminu od 15,00-19,00 sati R-441 Dubravica

19,00-23,00 Ul.B.S Viteza

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend