Sasvim posebne: 5 prirodnih “tempera” za najljepše pisanice

Uštedite novac ovih blagdana i odaberite prirodne boje za ukrašavanje vaših pisanica. Na raspolaganju vam je bogata i jestiva paleta proizvoda – sve od dobro poznatih ljuski luka koje daju smeđu boju do borovnica uz koje će pisanice zasjati srebrnkastim sjajem, donosi Zadovoljna.hr. Prepustite se ovoj aktivnosti sa svojim mališanima i dobro se zabavite…

 

Procedura za prirodno bojanje jaja je uglavnom ista:
Pomiješajte jednu litru vode s dvije žlice alkoholnog octa u loncu. Dovedite tekućinu do vrenja, ubacite prirodna ‘bojila’ u lonac, smanjite temperaturu na najmanje, pa pustite da se lagano kuha oko pola sata. Neka se boja ohladi, a tek onda ubacite kuhana jaja u nju i pustite da odstoje.

ŽUTE PISANICE 
Oprezno dodajte 3 žlice kurkume u vodenu kupelj s rukavicama, jer ovaj žuti začin bi mogao ostaviti jarke mrlje na koži.

RUŽIČASTE PISANICE 
Narežite oko 800 grama cikle i dodajte vrućoj vodi. Ne brinite ako jaja prvo budu izgledala tamno smeđa. Nakon što se osuše dobit ćete nježnu ružičastu boju.

PLAVE PISANICE
U vruću vodu dodajte 600 grama nasjeckanog ljubičastog kupusa. Namakanje jaja u ovoj kupelji u trajanju od 30 minuta dat će vašim pisanicama nježnu plavu boju. Želite li boju pojačati, ostavite jaja da se namaču u boji preko noći u hladnjaku.

NARANČASTE PISANICE 
Dodajte 4 šalice ljuski od jaja u lonac kako bi dobili narančasto-smeđu boju pisanica. Želite li svjetliju nijansu obojenih jaja, pustite da se ista namaču u pripremljenoj otopini preko noći u hladnjaku.

POSEBNA PROCEDURA ZA SIVE PISANICE SA SREBNIM EFEKTOM:
Pomiješajte 800 mililitara obične vode s 800 grama smrznutih borovnica. Pustite da tekućina dođe do sobne temperature, odnosno da se borovnice u potpunosti odmrznu, pa ih procijedite. U tekućinu stavite kuhana jaja, stavite u hladnjak, i pustite da se namaču preko noći.

Savjet plus:
Mladi listovi špinata podarit će vašim uskršnjim pisanicama zelenu boju, a crvenu će vam dati sok od brusnica ili šipka. Želite li postići nježnu boju bijele kave skuhajte ljuske od oraha, a tekućinu upotrijebite za prirodno bojanje jaja.

(VL)