Vijesti iz BiH

SASTANAK U VLADI FBiH: Mirovine će biti redovite, ali ne i veće

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić, federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača, sa suradnicima, te predstavnici Federalnog ministarstva financija bili su domaćini sastanka u sjedištu Vlade FBiH na kojem su razmotreni zahtjevi Izvršnog odbora Saveza udruženja penzionera/umirovljenika u Federaciji BiH od 11. kolovoza ove godine, prenosi Hrvatski Medijski Servis. Izaslanstvo Saveza umirovljenika predvodio je predsjednik Udruženja umirovljenika u FBiH Omer Omerefendić.

Cilj susreta, koji je organiziran na inicijativu premijera Novalića, bio je da se predstavnici ovog saveza upoznaju s aktivnostima Vlade na ovom planu i prije rujna, kada je planirano donošenje novog zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju FBiH i da budu otklonjene prepreke i nedoumice ako ih ima.

Ocijenjeno je da su zahtjevi udruženja umirovljenika kompatibilni s nastojanjima Federalne vlade da stabilizira mirovinski fonda i da mirovine budu redovito isplaćivane.

Ministar Drljača je, kako je priopćeno iz Vlade F BiH, u odgovoru na prvi zahtjev umirovljenika kojim je traženo da mirovine budu isplaćivane do petog u mjesecu, rekao da će ubuduće sredstva za ovu svrhu biti osigurana do tog datuma i da će ovo pitanje biti regulirano i novim zakonom.

Također, dano je uvjeravanje da će mirovinsi fond biti stabiliziran uvođenjem trezorskog način poslovanja i da će isplate mirovina biti osigurane na temelju realnog rasta bruto društvenog proizvoda i stope inflacije koji će biti dijeljeni s dva.

– Za nas je korektan i zahtjev o isplati posmrtnina za umirovljenike, što je previđeno i Nacrtom zakona o MIO. Također, u novom zakonu je ostavljen prostor za pružanje pomoći umirovljenicima za liječenje, u skladu s raspoloživim sredstvima – rekao je ministar Drljača.

Razmotren je i zahtjev umirovljenika za oslobađanje plaćanja poreza i doprinosa na sredstva prikupljena od članarina umirovljenika, te dogovoreno traženje prihvatljivog rješenja izmjenom zaklonskih propisa iz ove oblasti.

Kada je riječ o eventualnom povećanju mirovina, rečeno je da će ono biti moguće nakon stabilizacije mirovinskog fonda i u suradnji sa Savezom udruženja penzionera/umirovljenika u Federaciji BiH.

/HMS/

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend