Sarajevo domaćin međunarodne konferencije: Sudjeluju društva Crvenog križa i Crvenog polumjeseca iz 40 zemalja širom svijeta

U Sarajevu je danas počela godišnja europska konferencija o „Obnavljanju obiteljskih veza“, kojoj prisustvuje preko 100 predstavnika društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca iz 40 zemalja širom svijeta. Organizatori trodnevne konferencije su Međunarodni odbor Crvenog križa (MOCK) i Društvo Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine (DCK BiH).

Obnavljanje obiteljskih veza (OOV) je naziv za niz aktivnosti čija je svrha spriječiti nasilno razdvajanje članova obitelji, te obnoviti kontakte među najbližima i rasvjetliti sudbinu osoba prijavljenih kao nestale.

U centru pažnje ovogodišnje konferencije će biti OOV aktivnosti u izvanrednim situacijama, osobito potrebe migranata duž tranzitnih ruta i u njihovim krajnjim odredištima. OOV se odnosi na obiteljske veze prekinute usljed oružanih sukoba i nepogoda uzrokovanih djelovanjem čovjeka ili prirode, ali i međunarodne migracije. „Trenutne migracije u Europi i izvan nje ponovno podvlače potrebu efektivne pomoći, uključujući i vrlo važan segment OOV-a koji se tiče osnovnih ljudskih potreba“, pojasnio je Željko Filipović, Šef delegacije MOCK-a u BiH. Pružanje usluga za spriječavanje razdvajanja obitelji i održavanje kontakata među najbližima duž migracijskih ruta jedinstveno je u humanitarnom odgovoru Crvenog križa i Crvenog polumjeseca.

Tijekom konferencije će se razmatrati i implementacija OOV strategije Pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca za period 2008.-2018. godine s ciljem poboljšanja kvaliteta usluga ponuđenih pogođenim osobama i njihovim obiteljima. „S obzirom da je OOV sastavni dio ukupnog humanitarnog odgovora Pokreta, jačanje interne saradnje i koordinacije svih članica predstavlja ključ uspješne akcije“, naglasila je pri otvaranju Frédérique Desgrais, Šefica Odjela za OOV i nestale osobe MOCK-a u Ženevi. Zaključci konferencije će služiti i kao osnova pri izradi OOV strategije Pokreta za sljedećih deset godina.

Služba traženja Crvenog križa u BiH dio je međunarodne OOV mreže Crvenog križa i Crvenog polumjeseca. U ime domaćina, prisutnima se obratio Predsjednik DCK BiH, Rajko Lazić. „U Bosni i Hercegovini, Služba traženja osobitu pažnju posvećuje rasvjetljavanju sudbine još oko 7,000 osoba nestalih usljed proteklog sukoba, te psiho-socijalnoj podršci njihovim obiteljima“, istakao je on. Dodao je i da su OOV aktivnosti bile uključene u ukupni humanitarni odgovor Crvenog križa na katastrofalne poplave u 2014. godini. Pored toga, DCK BiH i Služba traženja su ključni partneri vlastima u pripremama za mogući priliv migranata u BiH.

Sudionici konferencije dolaze iz Europe, Sjeverne Amerike i Oceanije, ali i iz nekih od zemalja porijekla migranata, kao što su Afganistan, Irak, Tunis, Pakistan, Iran i Liban. Konferencija će biti završena u petak, 22. travnja 2016. godine.