Vijesti iz BiH

Romske zajednice se suočavaju sa diskriminacijom u svim sferama života

Neprihvatljivo je i da se romske zajednice i nakon 50 godina borbe suočavaju sa opsegom diskriminacije prisutne u svim sferama života pa čak i institucionaliziranom diskriminacijom.

Asocijacija mladih Roma „AKSIOM“ podsjeća da se 8. travnja se obilježava 50 godina od održavanja Prvog svjetskog kongresa Roma, kada su se prvi put u povijesti Romi odlučili na organiziranu borbu za prava Roma i Romkinja širom svijeta, te je ovaj dan proglašen kao Svjetski dan Roma.

Ovaj događaj je značajan jer se u okviru istog izglasao zvanični romski jezik, naziv naroda, zastava i himna.

Ovog dana, prisjećamo se borbe i napora ogromnog broja organizacija za jednakost, nediskriminaciju i prihvaćenost u društvu, priopćeno je iz Asocijacije mladih Roma „AKSIOM“.

U priopćenju se navodi da iako postoje pomaci, trenutno stanje kada se govori o romskim zajednicama, daleko je od idealnog.

Nejednakost, posebice u Covid – 19 kontekstu nikada nije bila vidljivija, a problemi koji se sporadično riješavaju, u samom procesu donošenja spornih odluka, veoma malo ili nikako, ne uključuje romsku zajednicu kako bi se dobila prava i istinska slika o aktuelnim potrebama.

– I sami smo svjedoci da lokalne vlasti djeluju na riješavanju problematike Roma i Romkinja u BiH na način da se vode pretpostavkama i rješavaju nepostojeće probleme i lažne prioritete kako bi se zadovoljili inostrani donatori i Evropska unija, jer navodno napredak postoji.

Napredak u vidu stambenih objekata izgrađenih za romske zajednice, kojima prioritet nisu stambene jedinice, već zapošljavanje.

Napredak u vidu raznovrsnih akcionih planova za rješavanje problematike Roma i Romkinja koji nisu urodili plodom, nego se od strane lokalnih vlasti usvajaju reda radi, dok u praksi ti akcioni planovi ostaju prazno slovo na papiru.

Iz Asocijacija „AKSIOM“ poručuju da su godinama, desetljećima, institucije gluhe na potrebe Roma i Romkinja, te ih ne rijetko osobe čija je obaveza da pomognu i doprinesu rješavanju problema, otvoreno diskriminiraju.

Asocijacija mladih Roma „AKSIOM“, kao organizacija koja djeluje na terenu, bori se da glas romske zajednice se čuje dalje od romskih mahala, zatvorenih, ne rijetko segregiranih od ostatka društvene zajednice.

Kao glas romske zajednice, nefiltriran i iskren, odgovorno tvrdimo da borba za jednakost, unatoč svim demotivirajućim aspektima i činjenicama kojih smo i sami svjesni u BiH, neće se zaustaviti niti usporiti borbu da Romi i Romkinje postanu ravnopravni građani i građanke naše domovine Bosne i Hercegovine,navodi se u priopćenju Asocijacije mladih Roma „AKSIOM“.

Fena

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend