Vijesti iz BiH

Različito po županijama: Potvrde o prebolovanom COVID-19 naplaćuju se i po 20 KM

Planirate putovati izvan granica Bosne i Hercegovine, a ako ste preboljeli COVID-19, potrebna vam je potvrda o tome. Ako planirate to uraditi, znajte da se izdavanje ove potvrde razlikuje od županije do županije, odnosno u nekim županijama dobit ćete je besplatno, dok ćete u nekima platiti i 20 KM.

  U Sarajevskoj županiji izdavanje potvrde o prebolovanom COVID-19 je besplatno, rekao je za Faktor glasnogovornik JU Dom zdravlja SŽ Arman Šarkić.  – Dogovor je svih zdravstvenih struktura, a u suradnji i uz konzultacije s Ministarstvom zdravstva Vlade SŽ i Zavodom zdravstvenog osiguranja SŽ, dogovoreno je da sve što je u vezi s COVID-19 bude besplatno. To nije tipični izvod iz medicinske dokumentacije, nego je riječ o izdavanju potvrde o prebolovanom COVID-19 – kaže Šarkić.

Prema njegovim riječima, osiguranik treba otići kod svog liječnika obiteljske medicine, koji ga je vodio dok je bio zaražen. – To je poželjno zbog točnog uvida u datum jer je jako važan datum urađenog prvog PCR testa i prvi dan izolacije – objašnjava Šarkić. U Domu zdravlja Mostar osiguranici mogu dobiti potvrdu o prebolovanom COVID-19, ali će za tu uslugu morati platiti 20 KM, informacija je koju je dao Berislav Božić, pomoćnik direktora Doma zdravlja Mostar za ekonomsko-financijske poslove. – Potvrda u Domu zdravlja se može dobiti i to je izvod iz medicinske dokumentacije koja može biti izdana po različitim osnovama. Izdavanje se plaća 20 KM jer to zahtijeva izvjesno vrijeme, napor i poklanjanje pažnje.

Ta potvrda je znatno niže cijene nego kada mi tražimo potvrdu o izmirenim obvezama u Upravi za neizravno oporezivanje i Poreznoj upravi kada trebamo na neki natječaj – kaže Božić. I u Tuzlanskoj županiji potvrda o preležanom COVID-19 do sada se, kako kažu u Domu zdravlja “Dr. Mustafa Šehović” Tuzla, naplaćivala 10 KM. – U pripremi je odluka kojom će se naknada od 10 KM za izdavanje potvrde o preležanom COVID-19 ukinuti. Čekamo da odluka prođe protokol – kaže Faruk Jogunčić, pomoćnik direktora Doma zdravlja Tuzla. U Zeničko-dobojskoj županiji izdavanje potvrde naplaćuje se 12 KM. – Osiguranik može otići po potvrdu u ambulantu obiteljske medicine kojoj pripada, a za tu uslugu platit će 12 maraka – kazali su u JU Domu zdravlja Zenica.

No, problem je i sa izdavanjem potvrda o cjepljenju. Naime, neki koji su primili obje doze cjepiva ne mogu do potvrde. Podsjetimo, Zavod zdravstvenog osiguranja SŽ je u sUradnji s ugovornim implementatorom sustava tvrtkom Medit d.o.o. iz Sarajeva omogućio građanima da putem online aplikacije preuzmu dokumente koji se odnose na cjepljenje ili prebolovani COVID-19 i to: certifikat o cjepljenju, potvrdu o preležanom COVID-19 i rješenje Ministarstva zdravstva o samoizolaciji. Amir Ljubović, rukovoditelj Službe za farmakoekonomiku u ZZOKS, kaže kako ne postoji problem s radom aplikacije, te da jedini problem može biti da podaci kod pojedinih građana nisu adekvatno uneseni zbog čega sustav ne može generirati odgovarajući certifikat, s obzirom na to da ima određene logičke provjere i kontrolne mehanizme kako bi dokument bio u potpunosti ispravan. – Također, problem može nastati ukoliko neka od doza cjepiva nije unesena u sustav jer on generira potvrde isključivo za docijepljene pacijente.

Za one koji su se cijepili i docijepili u Srbiji također postoji aplikacija čije prijave obrađujemo i izdajemo certifikate za koje postoje validne prijave – ističe Ljubović. Oni koji imaju jedan od navedenih problema, najbrži način da ga riješe je, kaže Ljubović, da se jave na vakcinacija@kzzosa.ba.

– Važno je naglasiti da ti problemi nastaju na cijepljenim punktovima prilikom unosa podataka (pogrešan matični broj…) cijepljenja, neunošenja podataka o jednoj od dvije doze cjepiva

. Za zdravstvene radnike to su dostavljali njihovi koordinatori cijepljenja – naglasio je Ljubović.

vecernji.ba

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend