Vijesti iz BiH

Rasle cijene brašna, voća i povrća, dok su pojeftinile kava i čokolada

Bh. građani su od nastanka države majstori u preživljavanju. Dok plaće godinama ostaju iste, cijene idu u visine, a potrošačka košarica za četveročlanu obitelj iznosi oko 1850 maraka. Val poskupljenja u BiH je, prema riječima pojedinih analitičara, pokrenut poskupljenjem goriva, piše Večernji list BiH.

 

Poskupljenje kruha

Radi se o starom, nepisanom pravilu da kada poskupi gorivo, poskupljuje i sve ostalo. Ali obrnutog procesa nema. Kada je, primjerice, gorivo pojeftinjavalo, pada cijena uglavnom nije bilo.

Prema posljednjim informacijama, osim goriva, koje je od 2,26 od 2,41 KM po litru, i cigareta, koje poskupljuju po dva puta tijekom godine, došlo je do poskupljenja brašna i kruha, ali i voća i povrća.

Problem je što je kvaliteta pšenice, prema pričama proizvođača, ove godine slabija, kao i urod, stoga se naveliko priča o novim poskupljenjima.

Ljubica Čolović, pomoćnica ombudsmana za zaštitu potrošača BiH, nedavno je istaknula kako su potrošači u BiH suočeni s trendom stalnog i nekontroliranoga rasta cijena roba i usluga za potrebe kućanstava.

– Te su cijene ponekad i po nekoliko puta veće nego u zemljama EU. Također, primjetna je pojava različitosti cijena istovjetnih proizvoda na tržištu BiH. Cijene većine proizvoda na bh. tržištu nisu usklađene s kupovnom moći potrošača. Standard potrošača je jako nizak, plaće zaposlenih se smanjuju, veći broj radnika ostaje bez posla, a uz to imamo nezaposleno i više od 50 posto radno sposobnog stanovništva. Statistika pokazuje da je cijena potrošačke košarice u BiH u odnosu na primanja građana, među najvećima u Europi – navela je Čolović za Fokus.ba.

Također, poskupili su i higijenski proizvodi, sapuni, šamponi, paste za zube, toaletni papir… Da nije sve tako crno, potvrđuje i činjenica da je kava pojeftinila u prosjeku za 25 feninga, a čokolada za 20 feninga.

 

Pojeftinila bijela tehnika

Ali, apsurd je da je, primjerice, u nekim kafićima kava skuplja, šalica košta 2 KM, što nikako ne korenspondira sa situacijom u trgovinama gdje je u prosjeku doživjela blago pojeftinjenje. Pojeftinila je i bijela tehnika te namještaj. Slaviša Kajkut iz Udruge “Reakcija” kaže za Nezavisne da su u svojim analizama primijetili blagu stagnaciju rasta cijena osnovnih namirnica, ali to je, prema njoj, “zatišje pred buru”.

– Možemo očekivati blagi rast cijena osnovnih namirnica, što je udar na potrošače – kaže Kajkut.

(vecernji.ba)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend