Lokalne vijesti

Radni sastanak Ministarstva gospodarstva s načelnicima općina KSB

U prostorijama Ministarstva gospodarstva održan je radni sastanak ministra, te pomoćnika i glavnog Kantonalnog inspektora s načelnicima općina s područja našeg Kantona.


Na samom početku, ministar Nisvet Hrnjić pozdravio je sve nazočne i izrazio zahvalnost na odazivu, te naglasio kako bi ovakve sastanke trebali održavati najmanje jednom godišnje i sublimirati sve što se događalo tijekom godine.

Također, ministar je istaknuo kako je Ministarstvo gospodarstva, sukladno svojim nadležnostima, izravno i neizravno povezano s lokalnim zajednicama, te kako su sve aktivnosti i Minstarstva i lokalnih zajednica, a o kojma je bilo riječi na sastanku, povezane i isprepliću se.
Nakon uvodne riječi ministra, načelnicima su se obratili pomoćnici ministra, koji su iznijeli aktualnu problematiku iz svoje nadležnosti.

Poslije izlaganja pomoćnika, ministar je otvorio diskusiju. Načelnici svih općina su izrazili zadovoljstvo ovim sastankom te iznijeli aktualne projekte na kojima rade i prijedloge za unaprjeđenje gospodarstva na području Kantona. Naglasili su da su industrijske, odnosno poslovne zone važan čimbenik za razvoj realnog sektora, te kako bi Prostorni plan trebao obuhvatiti sve industrijske zone.

Načelnici su konstatirali kako su najčešći problemi s kojima se susreću uspostava, razvoj i upravljanje industrijskim zonama u KSB jer trenutačno nemamo Zakon koji regulira ovu oblast, koncesije i njihova naplata, te potreba plinifikacije kako za privredu tako i za sustav daljinskog grijanja domaćinstava što bi uveliko riješilo i problem zagađenja zraka. Istakli su da je realizacija projekta izgradnje brze ceste jedan od glavnih prioriteta Kantona, te rasterećenje prometa po principu uvođenja kružnih tokova umjesto semafora.
Načelnici su upoznati s prijedlogom Zakona o turističkim zajednicama koji je prošao sve procedure i spreman je za usvajanje, te prednacrtu Zakona o skijalištima, koji je poslan u proceduru davanja neophodnih mišljenja kako bi na Vladi i Saboru KSB-a dobio potvrdu, što smatraju dobrim rješenjem za problem sive ekonomije u smještajnim kapacitetima.

Na kraju, načelnici su zahvalili ministru Hrnjiću i izrazili spremnost da se odazovu ovakvim sastancima i u narednom periodu, te pozdravili ovakvu vrstu podrške i pomoći lokalnim zajednicama.
Ministar je istakao da je upoznat sa svim problemima s kojima se susreću lokalne zajednice, te da će zajedno s načelnicima nastaviti raditi na što boljem razvoju i unapređenju, kako lokalnih zajednica tako i cijelog Kantona.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend