Lokalne vijesti

Dom zdravlja Vitez: Preporuke u vezi novonastale epidemiološke situacije (sezonska gripa i korona virus)

Sukladno Naredbi Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva, povodom novonastale epidemiološke situacije, a u svezi sa sezonskom gripom i korona virusom daju se preporuke od strane Kriznog stožera JU Dom zdravlja Vitez za stanovništvo općine Vitez:

  • Nalaže se kantonalnim kriznim stožerima da zabrane posjete bolnicama, kao i ustanovama socijalne skrbi koje zbrinjavaju djecu, mlade i stare osobe na području kantona. Rok: odmah.
  •  
  • Preporuča se neodržavanje javnih skupova na području Federacije BiH i kantona. Pod javnim skupom smatra se svako organizirano okupljanje građana koje se održava na za to prikladnom prostoru sukladno propisima o javnom okupljanju.
  •  
  • Preporuča se osobama starije životne dobi izbjegavanje bespotrebnog kretanja i korištenje javnog prijevoza. Također, preporuča se osobama starije životne dobi da preskoče rutinske kontrole i odlaske u ordinacije kod obiteljskog liječnika i u bolnice ukoliko im nije prijeko potrebna zdravstvena skrb. Preporuča se najprije liječnika kontaktirati telefonom ukoliko je osobi ove dobi potreban recept ili liječnički savjet. 
  •  

Obrazloženje: u slučaju pojave simptoma viroze (hunjavica, blago povišena tjelesna temperatura, kašalj) prvo kontaktirati obiteljskog liječnika ili službu HMP (nakon 15h) te slijediti dalje upute, kako bi se izbjegao nepotrebni rizik. 

  • Nalaže se kantonalnim kriznim stožerima da u zdravstvenim ustanovama na području kantona obustave redovite specijalističko-konzultativne preglede, a neophodne specijalističko-konzultativne obavljati po procjeni specijaliste. Rok odmah.
  •  

Sukladno naredbi Kriznog stožera Ministarstva zdravstva i socijalne politike SBK/SKB broj 03-33-93/20-7 od 6.3.2020. Dom zdravlja Vitez uveo je novi broj za pučanstvo 063-838-453.

Linija je dostupna 24 h, te se mogu javiti osobe koje su boravile ili dolaze iz područja u kojima je registriran korona virus (Italija, Kina, Južna Koreja i Iran) kao i osobe koje su bile u kontaktu s njima.

Napominjemo i molimo sve da se javljaju isključivo telefonskim pozivom, da ne dolaze prvo u Dom zdravlja. Poziv isto tako možete obaviti na broj telefona HES DZ Vitez 030-711-735 od 8 do 14 h svaki radni dan.

Dom zdravlja će davati upute i preporuke sukladno Kriznom planu DZ.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend