Regionalne vijesti

Preminuo je tvorac legendarne ‘Kviskoteke’

Tvorac legendarne “Kviskoteke”, novinar i urednik Lazo Goluža umro je u 85. godini, objavila je danas Hrvatska radio televizija.

Goluža je diplomirao na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, a 1966. je s Pajom Kanižajem pokrenuo satirični list “Paradoks”.

Od 1967. je na Televiziji Zagreb, a na Radio Zagrebu je jedan od pokretača Noćne priče Trećeg programa.

U redakciji Kontakt-programa je kao urednik ostvario više zabavnih i kontakt emisija.

Autor je i urednik TV igre “Jadranski susreti” te niza kvizova znanja kao što su Malo ja, malo ti, 3-2-1, ali vrijedan, Znaš, znam, Pješčani sat, te kviza znanja i inteligencije Kviskoteka, mozaične emisije Obiteljski zabavnik te urednik licencnih TV igara Brojke i slova i Kola sreće.

Autorski je surađivao s njemačkom postajom ARD, britanskim TV Yorkshireom i ITV-om te s francuskim obrazovnim TV kanalom La Cinquiềme.

Nakon umirovljenja 2001. nastavio je surađivati do kraja 2002. na postavljanju licencnoga kviza Tko želi biti milijunaš? te s autorskim prinosima. Također, stvara nove TV formate kvizova, a od 2015. i formate inteligentnih igara za aplikacije novih medija.

Objavio je i knjige kvizova Kviskoteka (s B. Lipanovićem, 1982.) te Kviskoteka – igra pitanja (s D. Novakovićem, 1990.).

Dobitnik je nagrada HRT-a, godišnje 1993. i za životno djelo Ivan Šibl 1995.

(poslovni.hr)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend