Predstavlja opasnost za BiH: Abu Hamza pušten na slobodu

Imad al-Husin je u Imigracijskom centru u Istočnom Sarajevu boravio duže od sedam godina bez optužbe. Pritvoren je jer ga je BiH smatrala prijetnjom po nacionalnu sigurnost.

Imad al-Husin, poznatiji kao Abu Hamza, pušten je na slobodu nakon što je u Imigracijskom centru u Lukavici kod Sarajeva proveo više od sedam godina.
Imad al-Husin, porijeklom Sirijac, u Imigracijskom je centru u Istočnom Sarajevu boravio duže od sedam godina bez optužbe. Pritvoren je jer ga je Bosna i Hercegovina smatrala prijetnjom po nacionalnu sigurnost. Optužnica protiv njega nikada nije podignuta, a deportacija u Siriju nije bila moguća.
I. A. H., državljanin Sirije, pušten je danas iz Imigracijskog centra Službe za poslove sa strancima, obzirom da su se izmijenile okolnosti koje se odnose na maksimalnu dužinu trajanja detencije stranca u imigracijskom centru u skladu s novim Zakonom o strancima, kao i na osnovu informacija i procjena nadležnih sigurnosnih agencija BiH. Navedenoj osobi je ukinuto rješenje kojim je stavljen pod nadzor smještanjem u imigracijski centar, te mu je određena blaža mjera nadzora ograničenjem kretanja na područje Županije Sarajevo uz obavezu javljanja Službi za poslove sa strancima i nadležnim policijskim tijelima do napuštanja BiH, priopćeno je iz te službe.
Zbog opasnosti da bi mu u njegovoj matičnoj zemlji bila ugrožena ljudska prava, do danas se nisu stvorili uvjeti za udaljenje predmetne osobe iz BiH. Odredbama novog Zakona o strancima propisano je da mjera nadzora smještanjem u Imigracijski centar ne može biti duža od 180 dana u kontinuitetu. Služba će nastaviti aktivnosti na iznalaženju sigurne treće zemlje koja bi prihvatila navedenog stranca s ciljem stvaranja uvjeta za njegovo udaljenje iz BiH, navodi se u priopćenju Službe za poslove s strancima.

(24sata.hr)