Porezna uprava FBiH u jednom danu izvršila 230 inspekcijskih nadzora i otkrila 58 neprijavljenih radnika

Porezna uprava Federacije BiH je jučer na prostoru Federacije BiH, izvršila ukupno 230 inspekcijskih nadzora. Inspekcijskim nadzorom bili su obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju ugostiteljske, trgovinske i druge uslužne i proizvodne djelatnosti.

 

U toku inspekcijskih nadzora inspektori Porezne uprave FBiH otkrili su 58 neprijavljenih radnika, 27 objekata u kojim se obavljala djelatnost bez odobrenja nadležnog organa, 85 obveznika koji nisu izdavali fiskalne račune i 29 obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj. Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, rad bez odobrenja nadležnih organa i neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja zapečaćeno je 49 objekata i izdato 166 prekršajnih naloga, sa ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu od 398.600,00 KM.

Porezna uprava se zahvaljuje svim poreznim obveznicima koji uredno izvršavaju svoje porezne obaveze i poziva sve porezne obveznike da posluju legalno, a ne da teško zarađeni novac troše na plaćanje kazni i kamata. Svoj novac koriste za unapređenje poslovanja, investicije, razvoj, za isplatu plaća zaposlenicima…

Porezna uprava želi biti partner poreznim obveznicima i graditi transparentne odnose zasnovane na važećim zakonima. 

Porezna uprava naglašava da su države koje nemaju uređen porezni sistem (poreznu politiku i poreznu upravu) na veoma niskom nivou razvoja, nestabilne, da imaju izraženu korupciju, ugrožena prava i da po svim kriterijima zauzimaju nepovoljna mjesta na tabelama uređenih država. Zbog toga se zalaže za pravednu, racionalnu i efikasnu Upravu i nastoji  inicirati izgradnju pravednog, jasnog i stabilnog poreznog sistema koji će odgovoriti potrebama razvoja zemlje.

Porezna uprava Federacije BiH će i tokom 2017. godine nastaviti provoditi aktivnosti na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika  i sprečavanju sive ekonomije i poziva porezne obveznike da poštuju zakone, kako se ne bi izlagali sankcijama i dodatnim troškovima.

Porezna uprava se zahvaljuje svim građanima koji svojim informacijama, na bilo koji način, pomažu Poreznoj upravi na otkrivanju nepravilnosti i nezakonitog poslovanja i poziva građane da to i dalje čine. Poštovani građani, ovo je vaša domovina i u njoj trebate biti sretni. Ne dozvolite da vašu sreću umanjuju oni koji varaju državu i neplaćaju poreze, jer porez je vaš novac. Učinite korak za domovinu i svoju sreću i Poreznoj upravi Federacije BiH, uz punu diskeciju, prijavite nepoštivanje poreznih zakona. Prijave se mogu dostaviti putem:

  • e-maila:sivaekonomija@fpu.gov.ba i primjedbe@fpu.gov.ba,
  • putem SMS poruke na broj mobitela 061 724 610, i
  • putem besplatnog poziva 080 020 333.
  • putem pošte na adresu Husrefa Redžića 4, Sarajevo, uz naznaku „nepravilnosti“

 

   (Porezna uprava Federacije BIH)