Vijesti iz BiH

Porezna uprava FBiH izvršila 210 inspekcijskih nadzora i otkila 52 neprijavljena radnika

Porezna uprava Federacije BiH je 28.decembra 2016. godine, na prostoru Federacije BiH, izvršila ukupno 210 inspekcijskih nadzora. Inspekcijskim nadzorom bili su obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju uslužne i proizvodne djelatnost.

U toku inspekcijskih nadzora inspektori Porezne uprave FBiH otkrili su 52 neprijavljena radnika, 16 objekata u kojima se obavljala djelatnost bez odobrenja nadležnog organa, 58 obveznika koji nisu izdavali račune i 11 obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj. Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, rad bez odobrenja nadležnih organa i neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja zapečaćno je 32 objekta i izdato 109 prekršajnih naloga, sa ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu od 248.250 KM.

Porezna uprava Federacije BiH je tokom 30 provedenih jednodnevnih akcija na području Federacije BiH izvršila 7.438 kontrola, kojom prilikom je otkrila: 2.612  radnika sa neriješenim radno-pravnim statusom (rad na crno), 1.222 objekta je radilo bez odobrenja za rad,  2.283 subjekta nije izdavalo račune i 670 objekata je poslovalo bez instaliranog fiskalnog uređaja. Zbog utvrđenih nepravilnosti Uprava je zapečatila 1.725 poslovnih objekata i izdala  4.593  prekršajnih naloga sa izrečenim novčanim sankcijama u iznosu od 10.564.080 KM.

Porezna uprava poziva porezne obveznike da teško zarađeni novac ne troše na plaćanje kazni i kamata već da posluju legalno, a novac da koriste za unapređenje poslovanja, investicije, razvoj, za isplatu plaća zaposlenicima…

Ne ostvarujte kratkoročne dobitke za veće dugoročne gubitke.

Porezna uprava želi biti partner poreznim obveznicima i graditi transparentne odnose zasnovane na važećim zakonima. 

Porezna uprava svoj uspjeh ne želi mjeriti time koliko ste platili kazni ili koliko je zapečaćeno objekata. Naš i vaš uspjeh će biti na zavidnom nivou kada vi sami budete prijavljivali i plaćali porezne obaveze, a Porezna uprava što manje primjenjivala sankcije. Cilj Porezne uprave je da svaki porezni obveznik izvršava svoje porezne obaveze, da ih dobrovoljno prijavi i plati, da prijavi svakog radnika, odnosno da postupa u skladu sa poreznim i drugim propisima FBiH, da bude partner poreznim obveznicima, a ne da ih kažnjava.

Porezna uprava FBiH nastavit će aktivnosti na kontroli i sprečavanju sive ekonomije i poziva porezne obveznike da poštuju zakone, kako se ne bi izlagali sankcijama i dodatnim troškovima.

Poštovani građani, ovo je vaša domovina i u njoj trebate biti sretni. Ne dozvolite da vašu sreću umanjuju oni koji varaju državu i neplaćaju poreze, jer porez je vaš novac. Učinite korak za domovinu i svoju sreću i Poreznoj upravi Federacije BiH, uz punu diskeciju, prijavite nepoštivanje poreznih zakona. Prijave se mogu dostaviti putem:

  • e-maila:sivaekonomija@fpu.gov.ba i primjedbe@fpu.gov.ba,
  • putem SMS poruke na broj mobitela 061 724 610, i
  • putem besplatnog poziva 080 020 333.
  • putem pošte na adresu Husrefa Redžića 4, Sarajevo, uz naznaku „nepravilnosti“

 

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend