Podaci iz bh. grada: U prošloj godini porođena 51 maloljetnica, najmlađa porodilja imala je svega 14 godina

U 2021. godini na Klinici za ginekologiju i akušerstvo Univerzitetsko – kliničkog centra Tuzla (UKC Tuzla) rođeno je 2.820 beba ili 191 beba manje u odnosu na 2020. godinu ili čak 587 beba manje u poređenju sa 2019. godinom.Načelnik Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC Tuzla doc.dr. Igor Hudić upozorava na trend pada nataliteta koji se može dovesti, između ostalog, u vezu sa sveprisutnom migracijom stanovništva. Inače, u Klinici za ginekologiju i akušerstvo UKC Tuzla porađaju se majke iz čitavog Tuzlanskog kantona, ali ima pacijentica iz cijelog regije sjeveroistočne Bosne. – U 2021. godini imali smo 2.884 porođaja, a rođeno je 2.820 beba.

U 2021. godini smrtnost je iznosila sedam promila, odnosno imali smo devetero mrtvorođenčadi i u svim slučajevima je riječ o prijevremenim porodima – kaže doc.dr Igor Hudić, načelnik Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC Tuzla. Najmlađa porodilja imala je svega 14 godina, a najstarija 48. U rađaonama Klinike za ginekologiju i akušerstvo ukupno je porođena 51 maloljetnica.

– Od ukupnog broja porodilja oko dva posto su bile maloljetnice. Zasigurno je trudnoća kod maloljetnica rizična i moramo raditi na mjerama prevencije – navodi Hudić. Za razliku od ranijih godina u 2021. godini ni jedna porodilja nije svoju bebu ostavila u UKC-u Tuzla nakon poroda.

Kada je riječ o cijenama za normalni ili tzv. vaginalni porod neosigurane porodilje trebaju izdvojiti oko 800 KM, a za porod carskim rezom oko 2.000 KM. U Tuzlanskom kantonu odavno traju polemike o tome da li se u osnovnim i srednjim školama treba uvesti predmet seksualnog odgoja i vaspitanja.Takvi prijedlozi su u prošlosti nailazili na osudu roditelja, ali i sredine koja nije spremna prihvatiti uvođenje takvog predmeta u obrazovni sistem. Statistički parametri govore kako se tokom godine samo u UKC-u Tuzla porodi oko 50-ak maloljetnica, a da je ukupan broj poroda maloljetnica u cijeloj Bosni i Hercegovini zabrinjavajući.