Vijesti iz BiH

Otkriveno još jedno kombi vozilo preuređeno za krijumčarenje cigareta (VIDEO)

Ovlašteni službenici Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) su prilikom kontrole teretnog motornog vozila na putnom pravcu Sarajevo – Konjic privremeno oduzeli 3.918 paklica cigareta koje nisu bile obilježene akciznim markicama UNO.

Akcizna roba, čija se tržišna vrijednost procjenjuje na iznos od 20.550 KM,  i ovaj put je bila skrivena u posebno preuređenim dijelovima kombija.

Kao i prije nekoliko dana, službenici Grupe za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja UNO iz regionalnog centra Sarajevo, otkrili su identičan način krijumčarenja cigareta koje su bile namijenjene “crnom tržištu” u Bosni i Hercegovini. U teretnom motornom vozilu bile su urađene posebne pregrade koje su služile za krijumčarenje akcizne robe bez markica. Aktivnosti na terenu provedene su prema instrukcijama Tužiteljstva BiH i Suda BiH.

I ova zaplijena rezultat je akcije “Stop švercu” koju je pokrenula Uprava za neizravno oporezivanje, a s ciljem sprječavanja nelegalnog prometa duhana, duhanskih prerađevina te bilo kakvog oblika nezakonite trgovine i utaje neizravnih poreza. 

Protiv osobe kod kojeg je pronađena i oduzeta navedena akcizna roba, ovlašteni službenici UNO podnijeti će Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu Tužiteljstvu BiH zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo Nedozvoljen promet akciznih proizvoda, iz članka 210 a. Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH.

U aktivnostima na terenu ovlašteni službenici UNO su koristili specijaliziranu opremu koju je Upravi donirala Vlada SAD-a putem Programa EXBS.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH i dalje poziva sve građane da na njihovu otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a ili nelegalnu prodaju akciznih proizvoda. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni. 

Posebnu zahvalnost izražavamo svim građanima koji su dojavili u UNO nezakonitu prodaju duhana i duhanskih prerađevin, te ohrabrujemo građane da i dalje pozivaju otvorenu liniju „Stop švercu“ čiji je broj 080 02 06 07. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni. Prijave se mogu poslati i putem e-mail adrese: stop_svercu@uino.gov.ba

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend