Vijesti iz BiH

Oduzete cigarete i pirotehnička sredstva

Ovlašteni službenici Uprave za neizravno oporezivanje na području grada Tuzle i na Carinskoj ispostavi Tuzla su privremeno oduzeli duhanske prerađevine i pirotehnička sredstva ukupne tržišne vrijednosti 58.200 KM.

Operativne akcije na terenu provedene su s ciljem sprječavanja nelegalnog prometovanja akciznim proizvodima i uvoza robe.

Ovlašteni službenici Odsjeka za provođenje propisa, Grupe za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja RC Tuzla i Grupe za obavještavanje u suradnji s policijskim službenicima MUP TK-a, na osnovu operativnog plana o zajedničkim mjerama i radnjama na području grada Tuzle, kod šest fizičkih osoba su pronašli veću količinu duhana i cigareta koji nisu bili obilježeni akciznim markicama na zakonom propisani način. Tom prilikom je privremeno oduzeto 3706 paklica cigareta i 34,00 kilograma sitno rezanog duhana.

Također, prilikom detaljanog pregleda pošiljke prijavljene u carinskoj ispostavi Tuzla utvrđene su nepravilnosti vezane za neprijavljivanje robe. Tom prilikom je pronađena određena količina neprijavljene robe, a radilo se o pirotehničkim sredstvima, ukupno 5400 setova.

Ukupna vrijednost privremeno oduzete robe u operativnim aktivnostima iznosi 58.200,00 KM, a pored privremeno oduzete robe, putem prekršajnih naloga su izrečene novčane kazne u ukupnom iznosu od 11.000,00 KM, dok će se protiv nekih osoba pokrenuti postupci pred nadležnim sudovima.

Prilikom izvođenja ove akcije službenici UIO koristili su opremu, znanje i vještine stečene kroz dugogodišnji program obuke i opremanja od strane Vlade SAD, kroz program EXBS.

Uprava za neizravno oporezivanje BiH poziva sve građane da na njihovu otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a ili nelegalnu prodaju akciznih proizvoda. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend