Lokalne vijesti

Odbijena žalba MSŠT: Vraćanje u posjed Vrhbosanskoj nadbiskupiji dijela školske i naknada štete

Kantonalni sud Novi Travnik odbio je žalbu Mješovite srednje škole (MSŠ) Travnik i potvrdio prvostepenu presudu Općinskog suda Travnik, kojom je toj školi naloženo da preda u posjed Vrhbosanskoj nadbiskupiji dio školske zgrade koji koristi.
Ujedno je MSŠ dužna platiti naknadu za korištenje u iznosu 270.368 KM, piše avaz.ba
I pored ranije odluke Doma za ljudska prava koja je donesena 2003. godine da se taj dio zgrade vrati Nadbiskupiji, do dan-danas ona nije izvršena.

Tokom 2011. Nadbiskupija je putem Općinskog suda Travnik pokrenula izvršni postupak radi izvršenja odluke Doma za ljudska prava, ali je postupak obustavljen jer je Kantonalni sud tada zauzeo stav da odluka Doma nije izvršna isprava na temelju koje se može pokrenuti izvršenje.
Iz tog razloga Vrhbosanska nadbiskupija pokrenula je parnični postupak predaje u posjed, jer se odluka Doma za ljudska prava nije mogla realizirati. Općina Travnik je Nadbiskupiji dala svu potrebnu dokumentaciju za povrat zgrade. Trenutno jednu polovinu objekta koristi Katolički školski centar „Petar Barbarić“, a drugu MSŠ Travnik.
Gdje smjestiti MSŠ
Prema odluci Doma za ljudska prava, Federacija BiH je bila dužna osigurati povrat zgrade i izgraditi novu školu za smještaj MSŠ, ali se to do danas nije desilo. Gradnja zgrade je započeta i nakon grubih betonskih radova i potrošenih 5 miliona mraka je zaustavljena. Prema procjenama, za završetak ovog projekta neophodno je još 12 miliona KM.
Bilo je pokušaja da se nađe investitor ili donator, ali svi su bili bezuspješni. Posljednjih mjeseci govorili se o iseljenju škole u pojedine privatne objekte pod kiriju.

 
avaz.ba

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend