Lokalne vijesti

NOVI TRAVNIK: Ponovo aktualiziran problem bespravne gradnje

Vijećnici OV Novi Travnik zatražili od općinskih službi da napokon izađu s pravim brojem takvih objekata.

 

Općina Novi Travnik godinama ima problema s bespravnom gradnjom koji se, uprkos odluci Vijeća da će legalizirati samo objekte izgrađene za vrijeme rata i u vremenu poslijeratnog bezakonja, nikada nisu do kraja riješili.

Ovaj problem aktualiziran je na posljednjoj sjednici Vijeća kada se na dnevnom redu pojavio novi slučaj u kojem je legalizirana kuća Novotravničanina napravljena na šumskom zemljištu.

Loša praksa

Opozicija je podsjetila na prijašnju odluku te upozorila kako je ovo jedan u nizu slučajeva u kojem je neko napravio kuću na državnom, u ovom slučaju šumskom zemljištu, te na kraju otkupio zemljište uz blagoslov vlasti.

– Ljudi nemaju zemlje pa kuću naprave na državnom zemljištu i mi to sada trebamo legalizirati. To je protuzakonito. Ne smije biti praksa u kojoj mi legaliziramo nekome kuću koju je napravio na državom zemljištu jer nije imao svoje – upozorila je opozicija.

Zatražili su od općinskih službi da napokon izađu s pravim brojem takvih objekata.

– Prvo je bilo 30 takvih objekata, sljedeći put će biti 50, pa 100 ili 150. Zašto općinske službe nemaju pravi broj, do naredne sjednice neka sjednu u auto, obiđu teren i da znamo koliko je takvih objekata – rekao je vijećnik Marijan Marjanović.

Novi vlasnik

Na kraju je većina vijećnika ipak digla ruku za legalizaciju sporne kuće, te će zemljište na kojem je izgradio kuću novi vlasnik otkupiti od Kantonalnog ministarstva šumarstva, vlasnika šume u kojoj je izgrađena.

Podvući crtu

Da takav način rada ne smije biti praksa složili su se i iz redova vladajućih pa je Sanel Silajdžiija kazao da trenutno takvih objekata ima stotinjak.

– Većinom je riječ o onima koji su izgrađeni u poslijeratnom bezakonju i treba ih legalizirati, ali ubuduće to ne smije biti praksa i tu moramo podvući crtu – rekao je Silajdžija.

(avaz.ba)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend