Najčešće izgovorene laži

Odmalena nas uče kako nije lijepo lagati. Ipak, s vremena na vrijeme, ljudi si jednostavno ne mogu pomoći, pa ipak izreknu pokoju laž. Ovo su one najčešće:

 

– Odlično izgledaš u tim hlačama.

 

– Nije u tebi problem, do mene je.

– I ja tebe volim.

– Dijete ti je preslatko, najljepše koje sam vidjela.

– Sviđa mi se tvoje kuhanje, odlično kuhaš.

– Nisam ljubomorna.

– I meni se sviđa ta slika, film, knjiga…

– Ovo je bio najbolji seks, ikad.

– Ma neee, to je sasvim normalno, svi to rade.

Kako otkriti tko vas laže?

Laži su sastavni dio naših života. Bilo da želimo izbjeći neku neprijatnost ili steći kakvu korist, bilo da je riječ o tzv. nevinoj, “bijeloj” laži ili se radi o nečemu ozbiljnijem, tek, svi lažu, samo s različitim motivima. Ono što je “kvaka” u svemu tome je što nitko ne voli da ga lažu. Mnogi bi voljeli imati  specijalnu moć kojom bi, poput detektora, otkrili tko i kada laže. Pa, nemamo sposobnost da vam damo specijalne moći, ali, možda vam možemo pomoći. Evo nekih detalja na koje trebate obratiti pažnju kako biste uočili laž:

– Greške pri izgovaranju riječi. Mozak već priprema sljedeću laž, ili razmatra koliko je čvrsta tek izgovorena, tako da nema previše kapaciteta baviti se  pravilnim izgovorom.
– Odugovlačenje prije odgovora. Ovo znači da osoba razmatra i traži greške u laži koji će ponuditi.
– Neprirodni izrazi lica, npr. predugo osmjehivanje. Ovo se radi kako bi se sugovornik uvjerio kako uopće nismo uznemireni.
– Promjena u frekvenciji treptanja, ili visini glasa. Ovo se teško može kontrolirati, jer je riječ o reakciji na krivicu ili briga o tome hoćemo li biti uhvaćeni u laži.
– Odvraćanje pogleda nakon neugodnog pitanja. Riječ je o brizi da sugovornik ne primijeti nešto neobično.
– Povećanja aktivnost ruku, kao što je poigravanje predmetima koji leže na stolu ispred njih. Ovo se dešava kao rezultat potrebe da se oslobodimo stresa zbog laganja. Poseban slučaj je sjedenje na dlanovima, upravo kao pokušaj da se sakrije prethodna manifestacija laži.
Svaki od prethodnih znakova sam po sebi ne mora značiti da vas osoba s kojom razgovarate laže, ali može biti pokazatelj da potražite još neke znake, kako biste bili sigurniji.

(MOJportal)