Vijesti iz BiH

Na Saboru neće biti obnove HR HB nego zaštite prava Hrvata

Neće biti nikakva obnova Herceg Bosne niti obnova Hrvatske samouprave, ali će se s njega jasno poručiti da rušenje ustavnih prava Hrvata u BiH neće proći bez posljedica, poručuju organizatori Hrvatskog narodnog sabora, čiji je održavanje zakazano za polovinu travnja ove godine u Mostaru. Učenje na pogreškama

U radu, kreiranju zaključaka Hrvatskog narodnog sabora sudjelovat će dva HDZ-a i hrvatske stranke koje su s njima potpisale političko partnerstvo i s njega će, kao što je kazao predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, biti “poslane poruke svjetskoj zajednici da se hrvatsko pitanje u BiH mora trajno riješiti”. Sve donesene odluke neće se konfrontirati s Ustavom i važećim zakonom, poručuju organizatori Sabora, temeljeći svoje izjave na negativnom iskustvu iz 2001. godine kad su zbog rušenja Izbornog zakona hrvatske stranke u BiH pokušale napraviti Hrvatsku samoupravu. Spomenimo da je tada moćnu međunarodnu zajednicu, čije je konce vukla američka administracija, a izvršavao tadašnji visoki predstavnik, austrijski diplomat Wofgang Petristch, najviše razljutila odluka Hrvatskog narodnog sabora da se na području Hrvatske samouprave ne priznaje vlast BiH i Federacije BiH, koja se uspostavlja kršeći Ustav BiH i Ustav Federacije BiH, kao i odluke tijela vlasti u BiH, protivno volji hrvatskoga naroda plebiscitarno izraženoj na općim izborima u studenome 2000. godine. Međunarodna zajednica, smatrajući Hercegovačku banku glavnim izvorom financiranja Hrvatske samouprave, upala je u ovu financijsku instituciju s vojnicima SFOR-a tri dana poslije odluka Sabora.

Jačanje ovlasti županija

Odluka u rušenju banke donesena je u OHR-u nakon što je HNS odlučio da se na području Hrvatske samouprave neće primjenjivati odluke međunarodne administracije donesene suprotno Ustavu i međunarodnim dokumentima, kao i odluke koje bi išle u smjeru poništenja izbornih rezultata i nepriznavanja Hrvatske samouprave od predstavnika međunarodne administracije u BiH. Vraćanje jačih ovlasti županijama s hrvatskom većinom, koje se antidaytonskim aktivnostima prenesena na entitetske razine vlasti, uspostava međužupanijskog vijeća, bit će glavni zaključci idućeg Hrvatskog narodnog sabora. Bit će ponovljeno da je vlast u FBiH nelegalna.

(VL)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend