Mediteranske igre u Mostaru bit će 2021. godine?

Mediteranske igre 2021. godine u Mostaru bit će najveći sportski događaj u BiH nakon Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu 1984. godine. Naravno, ukoliko Mostar dobije domaćinstvo na čemu se odavno radi.

U posljednje vrijeme u tijeku su lobiranja za kandidaturu ovih igara koje se za dvije godine održavaju u grčkom gradu Volosu, a posljednje 2009. godine održane su u talijanskoj Pescari, koja je grad prijatelj Mostaru.
Lobiranje za Igre
– Trenutno lobiramo za našu kandidaturu, i ima dosta gradova koji su nam već dali podršku, kazao nam je gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić. Mostar je dobio i pismo od Amara Addadija, predsjednika Međunarodnog odbora Mediterasnkih igara, koji kaže kako Mostar svoju kandidaturu može predstaviti već u listopadu ove godine kada bude izbor grada domaćina za 2017. godinu, a izbor grada domaćina za Mediterasnke igre 2021. godine bit će 2015. godine. – Mogu samo pozdraviti vaše zanimanje za činjenicu da se želite kandidirati za domaćinstvo Mediteranskih igara, posebno jer vaša kandidatura dolazi iz zemlje koja nikada nije bila domaćin Mediteranskim igrama, kazao je Addadi u svom pismu, a brojni gradovi spremni su pomoći Mostaru u dobivanju ovih igara koje su prvenstveno bile zamišljene kao zajednička kandidatura Dubrovnika, Kotora i Mostara, ali se odustalo zbog, za sportaše, prevelike udaljenosti između ova tri grada. Alaksandrija, Barcelona, Napulj, Casablanca, Atena, Bari, Split… neki su od gradova domaćina ovih igara kojiam bi se mogao pridružiti i grad na Neretvi. Igre bi pomogle i obnovi prvenstveno sportske, ali i druge infrastrukture.
‘Preporod’ Splita
Upravo su Mediteranske igre ‘preporodile’ Split, jer su za njihove potrebe izgrađeni stadion Poljud, na kojemu je održano i Eueropsko prvenstvo u atletici, ali i sportska dvorana Gripe, do Svjetskog rukometnog prvenstva i izgradnje Spaladium arene jedina pravga sportska dvorana u Splitu. Upravo bi rukomet mogao biti test Mostaru. Za dvije godine BiH je domaćin Svjetskog prvenstva u rukometu za mlade. – Svjesni smo kako će u Mostaru biti i izaslanstvo Mediteranskih igara koje će pratiti kakvi smo domaćini. Znamo da nam je Svjetsko rukometno prvenstvo veliki test za dobivanje domaćinstva Mediternskih igara, kazao je Ljubo Bešlić, a još uvijek nije odlučeno ni gdje će biti finale ovog prvenstva, za što će kandidirati i Mostar.

 

(VL)