Ljekovita svojstva cvjetače

Cvjetača ili karfiol je izuzetno hranjiva zeljasta biljka iz porodice krstašica (lat. Cruciferae ili Brassicaceae). Istoj porodici pripadaju i bliski srodnici poput brokule, prokulice, kelja, kupusa.

 

 

Njezin intenzivan uzgoj započeo je u 12. stoljeću na području Mediterana, da bi se od 16. stoljeća proširio po cijeloj Europi, a potom i diljem svijeta.

Danas se ponajviše uzgaja u zemljama Dalekog Istoka, te u europskim zemljama Italiji, Francuskoj i Španjolskoj.

U njoj možete uživati od proljeća do kasne jeseni, pa čak i tijekom zimskog razdoblja jer je idealna za konzumaciju u obliku zimnice.

Nutritivna vrijednost

Cvjetača ima velike hranjive vrijednosti.

Odličan je izvor vitamina C. Tu su i vitamini A, E, K te vitamini B skupine.

Minerali skriveni u ovom povrću su:

  • kalij
  • sumpor
  • fosfor
  • bakar
  • mangan
  • selen
  • natrij
  • cink
  • magnezij

Osim minerala i vitamina, cvjetača obiluje i drugim važnim sastojcima – antioksidansima i fitokemikalijama.

Tu su glukozinolati i tiocijanati, karotenoidi lutein i zeaksantin, bjelančevine, ugljikohidrati, masti te obilje vlakana.

Cvjetača je izuzetno niskokalorična namirnica – u 100g sadrži svega 25 kalorija. Zbog toga je posebno korisna za osobe koje žele izgubiti višak kilograma, jer osigurava zdravi niskokalorični obrok pun vitamina i minerala.

Ljekovito djelovanje cvjetače

Osim što u svakom zalogaju pruži gurmanski užitak, cvjetača donosi nedvojbene dobrobiti i za naše zdravlje.

Zbog nevjerojatnih zdravstvenih benefita preporučuje se konzumirati 5 do 10 šalica ovog povrća tjedno.

1. Čuva zdravlje srca i krvožilnog sustava

Brojna istraživanja potvrdila su da karfiol pomaže u zaštiti od visokog tlaka, ateroskleroze, moždanog udara i infarkta.

U 100g ovog povrća sadržano je 80% preporučene dnevne doze magnezija – minerala koji je važan za očuvanje zdravlja srca.

Tu su i folati koji preveniraju kardiovaskularna oboljenja jer pomažu smanjiti količinu homocisteina – aminokiseline usko povezane s kardiovaskularnim bolestima.

Cvjetača doprinosi i smanjenju lošeg LDL kolesterola koji je odgovoran za aterosklerozu, na dva načina:

  • Ona je izvrstan izvor dijetalnih vlakana koja pomažu u smanjenju razine lipida, neprijatelja srca i krvnih žila.
  • Znanstvenici smatraju da IC3 (snažan fitonutrijent iz cvjetače) smanjuje proizvodnju apolipoproteina B-100 (ApoB) jetrenih stanica za više od 50%. ApoB je glavni transporter, ili nosač, LDL kolesterola u tkiva.

2. Jača imunološki sustav

Cvjetača sadrži obilje antioksidansa koji djeluju protuupalno i pomažu u izgradnji zdravog imunološkog sustava.

Visoki udio vitamina C, snažnog zaštitnika imuniteta je dovoljan razlog da ovu namirnicu uključite u svakodnevni meni.

U jednoj šalici cvjetače sadržana je podjednaka količina ovog važnog vitamina kao i u jednoj naranči, odnosno 100 g sadrži čak 80% preporučene dnevne količine vitamina C.

3. Sprečava nastanak raka

Brojna istraživanja su potvrdila da je karfiol moćan saveznik u borbi protiv karcinoma, osobito karcinoma dojke, jajnika, prostate, debeloga crijeva, pluća i mjehura.

Zasluga pripada mnoštvu antioksidansa te bogatstvu vitamina, osobito vitamina C.

Znanstvenici već godinama naglašavaju činjenicu da je kombinacija antioksidansa i vitamina C odličan način prevencije raka.

Nadalje, sadrži i dva važna fitonutrijenata, sulforafan i indol-3-karbinol (I3C), koji zajedničkim djelovanjem preveniraju rak na dva načina:

  • Sprečavaju aktivaciju agensa koji uzrokuju rak u tijelu.
  • Pospješuje eliminaciju toksina i kancerogenih tvari iz organizma prije nego što uspiju oštetiti stanice. Spojevi glukozinolati, tiocijanati i sulforafani pospješuju neutralizaciju toksina koji su jedni od najvećih krivaca za razvoj raka i koji nemilosrdno oštećuju stanične membrane i molekule kao što su DNA.

4. Idealna namirnica za trudnice

Cvjetača je od velike koristi ženama tijekom trudnoće.

Bogata je vitaminima C, A i B skupine te posebno folatima.

Folati pomažu u rastu stanica i pravilnom razvoju fetusa. Preveniraju pojavu poremećaja poput anencefalije, defekta neuralne cijevi, srčanih problema i dr.

Ne samo trudnice, već i žene koje planiraju trudnoću, trebale bi redovito konzumirati ovo povrće.

Folna kiselina i ostali nutrijenti iz cvjetače posebno su važni u prvim tjednima trudnoće, kada trudnoća vrlo vjerojatno još nije prepoznata.

5. Štiti zdravlje očiju

Vitamin C i ostali antioksidansi učinkoviti su u smanjenju rizika od pojave makularne degeneracije (AMD), koja može dovesti do sljepoće, osobito kod starijih osoba.

Sulforafan prisutan u cvjetači štiti tkivo mrežnice od oštećenja uzrokovanih oksidativnim stresom, sprečava oštećenje vida i razne bolesti oka poput katarakta.

6. Potpomaže mršavljenje

Energetska vrijednost sadržana u 100g svježe cvjetače iznosi svega 25 kcal!

Stoga je ovo savršena namirnica za sve one koji žele smršavjeti ili održavati zdravu tjelesnu težinu.

Usto, konzumacijom ovog povrća u organizam se unose značajne količine vlakana koja daju osjećaj sitosti i punoće u želucu te tako sprečavaju prejedanje i debljanje.

Istovremeno, cvjetača je vrlo hranjiva i bogata korisnim nutrijentima pa organizam neće biti zakinut za potrebne tvari.

Poseban naglasak je na vitaminu C koji višestruko koristi organizmu, a od ključne je važnosti za spaljivanje postojećih masnih naslaga.

7. Čuva zdravlje kože i mladoliki izgled

Jedna od prednosti redovite konzumacije ovog povrća je njegova sposobnost pomlađivanja kože.

To je zasluga mnoštva antioksidansa – boraca protiv preranog starenja kože.

Akumulacija toksina ostavlja negativne posljedice na koži – poput akni, nečistoća, tamnih mrlja, bora, bradavica, osipa i dr.

Stoga je za zdravu kožu nužna njihova eliminacija iz tijela, a u tome pomažu antioksidansi iz karfiola.

Oni povećavaju količinu kisika u krvi i ubrzavaju metabolizam što doprinosi bržoj eliminaciji toksina.

Hranjive tvari iz cvjetače pridonose i zdravlju kose i vlasišta, potiču rast kose te sprječavaju njezino opadanje.

Kupovina i čuvanje

Cvjetača ima najviše hranjivih tvari i zdravstvenih koristi kada je svježa.

Svježu cvjetaču prepoznat ćete po bijeloj glavici, čvrsto priljubljenim cvjetovima i debelim, svijetlozelenim listovima.

Stare glavice izgledaju blijedo i na njima su vidljive crne ili smeđe mrlje.

Prije kupnje uvijek pažljivo pregledajte glavicu i svakako eliminirajte onu koja je prekrivena manjim ili većim mrljama, blijedim i osušenim listovima te raznim drugim oštećenjima.

Veličina glavice nije vezana za njezinu kvalitetu, ali težina jest. Imajte na umu da je od dvije glavice jednake veličine svježija ona koja je teža.

Cvjetaču čuvajte u čvrsto omotanim papirnatim ili plastičnim vrećicama u hladnjaku te je potrošite unutar pet dana.

Operite je neposredno prije upotrebe, jer ćete u suprotnom ubrzati njezin proces propadanja.

(www.alternativa-za-vas.com)