Regionalne vijesti

Kakve će promjene za putnike donijeti ulazak Hrvatske u Schengen?

Kontrole na hrvatskim kopnenim i pomorskim graničnim prijelazima ukidaju se 1. siječnja, a u zračnim lukama od 26. ožujka iduće godine. – Gužve odlaze u povijest. Bit će zanimljivo putnicima koji će već za blagdane dolaziti u Hrvatsku, odnosno ići će dalje prema istoku, ovdje na Bregani će još biti granična kontrola, a kad se budu vraćali više te kontrole neće biti, rekao je Milan Kreš, voditelj smjene na GP-u Bregana, javlja HRT. 

Kreš je rekao da će ostati najmanje dvije trake na ulazu i izlazu za putnički promet te trake za teretni promet, koje su već sada odvojene. Ulaz i izlaz bit će odvojeni čunjevima, a putnici će biti usmjereni prema tim trakama. – Kad dođu do mjesta gdje se sada obavlja granična kontrola, policajca neće biti u kućici. Kućice u prvom momentu ostaju, rampe će biti dignute i moći će se slobodno prolaziti, rekao je Kreš. Kontrola će se provoditi samo za ulaske iz trećih zemalja.

– Na Bregani neće biti granične kontrole, ali to ne znači da uopće neće biti kontrole. Kontrolu će vršiti i mobilna granična policija i policijski službenici koji će biti u kompenzacijskim mjerama koji će vršiti kontrolu na prilaznim putevima prema granici, na benzinskim pumpama, tamo gdje postoji mogućnost da migranti prolaze, objasnio je.

Predviđeno je da se u kopnenom dijelu ukinu 73 granične kontrole, a na moru 12. Kakve će promjene za putnike donijeti ulazak u Schengen?

Dok se granični prijelazi prema Sloveniji i Mađarskoj ukidaju, oni prema Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Srbiji postaju vanjski šengenski prijelazi. Kakve će to promjene donijeti za putnike, istražile su naše ekipe iz Dubrovnika i Metkovića. Na graničnom prijelazu Nova Sela danas nema gužvi, pa granične kontrole traju samo nekoliko minuta. Za građane Hrvatske s ulaskom šengenski prostor na tom najfrekventnijem graničnom prijelazu ništa se bitno neće promijeniti, jer ovdje su se za prijevoz robe i putnika i dosad provodile šengenske kontrole. Putnici koje su zatekli već su se na takve kontrole naviknuli. Europi bez granica posebno se vesele oni koji putuju prema drugim zemljama EU-a. – Kad idemo, ne moramo nigdje više kontrolu imati. Podržavam u svakom slučaju, kaže Nedžad iz Mostara.

– Ma bit će dobro, bit ćemo bliže Europi, kaže Jure iz Čitluka. – Ne može ništa tu biti loše. Postoji razlog zašto postoji Schengen, kaže Amer iz Mostara. Vanjska šengenska granica postaje i granični prijelaz Karasovići. – Neće doći do znatnijih promjena s obzirom na to da Hrvatska već kao članica Europske unije provodi sustavne granične kontrole nad državljanima trećih zemalja, kaže Dragan Sršen, voditelj službe za granicu PU DNŽ-a. Eventualne promjene trebalo bi donijeti uvođenje dvaju novih sustava sredinom iduće godine. – To su Entry exit sustav i ETIAS sustav.

To su dva sustava koja će omogućiti obavljanje graničnih procedura na ubrzan način, znači procedura uzimanja biometrijskih podataka za državljane trećih zemalja i prethodne najave putovanja što se odnosi na državljane trećih zemalja, objasnio je Sršen. Schengen bi mogao značiti i više turista. Bit će lakše putovati, ali i trošiti.

– Za mene kao Talijana bilo je jako teško kad je lira išla na euro. I sad je ista situacija, malo je teška, ali za budućnost sto posto je bolje, poručuje Marco iz Italije. Sve će se vidjeti već s prvim danom nove godine kada će Hrvatska biti potpuno implementirana u Europsku uniju.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend