Jedite kore, ne bacajte ih!

Uobičajeno je bacati koru banane ili češnjaka ali upravo se u ovom zaštitnom sloju voća i povrća kriju tvari koje štite od pojave tumora,snižavaju loš kolesterol i oči štite od mrene. A kora nije jedini zdravi dio koji odbacujemo – i peteljke su također vrlo hranjive. Pogledajte koje bismo voće i povrće trebali pojesti u cijelosti.

Banana 
Jedete li koru možete ublažiti depresiju. Tajvanski znanstvenici otkrili su da je kora banane bogata serotoninom, te može ublažiti simptome depresije. Kora je dobra i za oči jer sadrži antioksidant lutein, koji štiti oči od UV zraka, glavnog uzročnika mrene. No, kako je jesti? Istraživački tim preporučio je kuhanje kore oko 10 minuta i ispijanje ohlađene vode ili miksanje u sokovniku. 

Kivi 
Dlakava kora kivija puna je antioksidanata, a smatra se i da ima antikancerogena, protuupalna i antialergijska svojstva. Kora sadrži trostruko više antioksidanata nego središnji dio, a dobro djeluje i protiv bakterija, kao što su Staphylococcus i E-coli, koje su uzročnici mnogih trovanja hranom. Ako vam je teško progutati koru, smiksajte je u soku. 
Ananas 
Ne paničarite, znanstvenica predlaže da jedemo tvrdu srž, a ne vrlo nezgodnu koru. Uz vlakna i vitamin C, najveće blago ananasa je enzim bromelain (ima ga dvostruko više srži), koji brzo razgrađuje hranu i mrtvo tkivo koji su zaostali u probavnom sustavu. Najbolje ju je smiksati u soku. 
Brokula 
Ako ste je bacali, više ne bacajte stabljiku. “Ona možda nije ukusna kao zeleni, gotovo rascvjetani vrh, ali je daleko bogatija kalcijem i vitaminom C”, kaže dr. Glenville. A zbog velike količine vlakana brže će se javiti osjećaj sitosti. 
Češnjak 
Zaštitni sloj češanjaka sadrži šest različitih antioksidanata, pokazalo je japansko istraživanje. Ljuštenjem kore uklanjate i tvari koje usporavaju starenje i čuvaju srce. 
Agrumi 
Kora naranče i drugih agruma bogata je antioksidantima, superflavonoidima, koji snižavaju razinu lošeg kolesterola, a istovremeno ne utječu na razinu dobrog kolesterola. Antioksidanti iz kore pokazali su se 20 puta jačima od onih iz soka, pokazala je jedna američka studija. Najbolje je jesti naribanu koru uz različita jela. Pazite samo da je riječ o voću iz ekološkog uzgoja. 
Bundeve i tikvice 
Sve su tikvice bogate cinkom, a on pomaže u održavanju lijepe i zdrave kože i noktiju. Istovremeno, antioksidant beta karoten štiti od srčanih bolesti i raka. Dakako, kora je pretvrda da bismo je jeli, no što bliže zagrebete kori to ćete dobiti više hranjivih tvari.Ne bacajte ni sjemenke, one su odličan izvor omega-6 i esencijalnih masnih kiselina, koje održavaju mozak zdravim. 
Krumpir 
Većina ljudi zna da je kora krumpira zdrava, no malo njih zna zašto. I srednje velik krumpir dovoljan je za polovicu dnevne doze vlakana, natrija, željeza i vitamina C. 
Krumpir kuhajte zajedno s korom i napravite pire, ili zapecite s malo ulja.