Ime određuje dijete mnogo više nego što mislite

Osobe kojima se dopada njihovo ime imaju više samopouzdanja od onih koje nisu zadovoljne kako se zovu. Naučna istraživanja pokazuju da su dječaci sa ženskim imenima agresivniji i nesigurniji.

Istraživanja potvrđuju da ime ima veliki utjecaj na naš život i da nas određuje na mnoge načine pa psiholozi savjetuju da dobro razmislite prije nego što definitivno odlučite kako će se zvati vaš nasljednik.

 Razvoj ličnosti

Jedna studija britanskih naučnika provedena na više od 15.000 roditelja pokazala je da je svaki peti roditelj nezadovoljan imenom koje je izabrao za svoje dijete.

Stručnjaci tvrde da ime koje previše odskače i nije karakteristično za podneblje na kojem dijete živi može negativno utjecati na razvoj dječije ličnosti. Može dovesti do toga da mu se vršnjaci smiju, smišljaju podrugljive nadimke i zadirkuju ga. To može imati velike posljedice na socijalizaciju i psihički razvoj, jer stvara nesigurnost i osjećaj odbačenosti.

Istraživanja pokazuju da su dječaci koji dobijaju imena koja se mogu dati i djevojčicama, agresivniji i imaju slabiju samokontrolu. To je još izraženije ukoliko je u njihovoj okolini djevojčica sa istim imenom. Također, djevojčice muškog imena slično se ponašaju.

Ženstvena imena povećavaju šanse da vaša kćerka bude sklona društvenim naukama, umjetnosti i muzici, dok grublja, muška imena dijete orijentiraju na prirodne nauke. Psiholozi tvrde da imena imaju isti efekt na psihu kao, naprimjer, način oblačenja, jer otkrivaju porijeklo, način života i sklonosti.

Također, statistike pokazuju da slabije obrazovani roditelji češće djeci daju pomalo arhaična imena, a takva djeca su, prema pravilu, slabija u školi i teže ostvaruju kontakt s vršnjacima. Imena utječu i na to kako će nas ljudi doživljavati u zreloj dobi. Osobe koje imaju imena koja zvuče kao da potiču iz porodice niskog ekonomskog statusa često su označene kao manje sposobne.

Zaboravite običaje

Aktuelna imena koja se mogu čuti na svakom koraku, prema istraživanjima, pružaju najoptimalniju šansu da se dijete pravilno razvija. Međutim, postoje i istraživanja koja pokazuju da dijete koje ima neobično ime također može biti uspješno, ali samo ukoliko mu se ime dopada.

Naučnici koji se bave imenima objašnjavaju da nije dobro djeci davati imena prema nekome od članova porodice. Ovaj prilično ustaljen običaj kod nas ometa razvoj ličnosti, jer se djeca nesvjesno poistovjećuju s ljudima po kojima su dobili ime.

Jedna studija pokazala je i da nadimak igra veliku ulogu u razvoju ličnosti, pa treba obratiti pažnju kakav se nadimak može izvesti iz dječijeg imena.

(avaz.ba)