Hrvatski predsjednik Ivo Josipović boravio u Vitezu

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović danas je boravio u Vitezu.

„U Ahmiće i Križančevo Selo sam došao odati počast žrtvama s porukom da se ovakva strašna djela više nikada ne ponove. Veliko mi je ohrabrenje da su sa mnom bila dvojica vjerskih vođa, kao i istaknuti političari oba naroda. Bez obzira na stranačku pripadnost, svi smo se ovdje ujedinili  u jednoj ljudskoj želji da se oda počast žrtvama, da se sjetimo žrtava i kažemo – nikada više“, kazao je u jedinoj izjavi, danoj tijekom posjeta u Vitezu predsjednik Joispović.

Predsjednik I. JosipovićInače, njegov boravak u Vitezu počeo je u Franšiznom centru BiH susretom s gospodarstvenicima i političkim dužnosnicima iz Viteza i srednje Bosne, te Republike Srpske. Uz suradnike predsjednika Josipovića, susretu je nazočio i hrvatski veleposlanik u BiH Tonči Staničić. Sastanak, koji je rezultat nedavnog posjeta izaslanstva akademskih, kulturnih i poslovnih udruga Hrvata iz Bosne i Hercegovine, u kojem su bili predsjednik HKD Napredak prof. dr. Franjo Topić, prof. dr. Miljenko Ančić, direktor Caritasa u Banjoj Luci, Vladimir Šoljić, predsjednik Hrvatske zajednice Herceg-Bosne, Franjo Rajković, vlasnik poduzeća Economic iz Viteza te odvjetnik Krešimir Zubak predsjedniku Josipoviću u Zagrebu, protekao je u prijateljskoj atmosferi i upoznavanju hrvatskog predsjednika s prilikama u ovom dijelu Bosne i Hercegovine. Kako nam je potvrdio Davor Čordaš, potpredsjednik Republike Srpske, iskorišten je i za razgovore o položaju Hrvata u tom entitetu, te Posavskoj županiji, čiji su predstavnici također nazočili susretu u Vitezu. Kako kaže Čordaš, predsjednik Josipović obećao je uskoro posjetiti i Republiku Srpsku što Hrvate u tom entitetu posebno raduje, jer kako je rekao, „predsjednik Josipović ne zaobilazi Hrvate RS-a, kao što je to činio njegov prethodnik“. Uz potpredsjednika RS-a, u izaslanstvu su bili i Tomislav Tomljanović, šef Kluba Hrvata u Vijeću naroda RS i Josip Jerković, šef Ureda za povratak županije Posavske. Potom se predsjednik Josipović obratio studentima Sveučilišta Apeiron, kratko ih upoznajući s pitanjem Bolonjskog procesa u Hrvatskoj, ali i u BiH, naglašavajući kako se radi o europskom odgovoru na američki sustav visokog obrazovanja i teško prilagođavanje ovdašnjih sveučilišta na novi način rada. Pozitivnim je ocijenio suradnju poduzetnika i profesora na Apeironu, što će rezultirati boljom usuglašenošću potreba poduzetnika za obrazovanim kadrovima i ponudom na tržištu rada. U znak zahvalnosti, rektor Apeirona Nikola Grabovac uručio je Josipoviću prigodan dar, pozivajući ga da bude počasni gost i otvori kampus za studente, koji Apeiron namjerava graditi u Vitezu. „Bit će to za šest – sedam godina, u vašem novom predsjedničkom mandatu“, kazao je Grabovac, što aktualni hrvatski predsjednik nije komentirao, nego je kazao kako bi suradnju volio nastaviti za profesorskom katedrom.

U pratnji vrhbosanskog nadbiskupa, kardinala Vinka Puljića, reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH Mustafe Cerića, predsjednik Ivo Josipović potom se uputio u selo Ahmiće, gdje je 16. travnja 1993. godine počinjen ratni zločin nad Bošnjacima, da bi potom zajedno posjetili i drugo mjesto zločina na području viteške općine –Križančevo Selo, gdje je u prosincu 1993. godine počinjen, također, stravičan zločin nad Hrvatima.

„Osobnim primjerom mnogo više se govori nego riječima“, kazao je reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić, dodajući kako su se, na poticaj predsjednika RH Ive Josipovića, okupili na dva bolna mjesta kako za Bošnjake, tako i za Hrvate. Pozvao je kardinala Puljića da zajedno posjete i sva ostala mjesta ratnih zločina, kako bi na taj način zatvorili „jednu ružnu stranicu u našim odnosima i otvorili novu stranicu“. Kardinal Puljić je izrazio zahvalnost predsjedniku Josipoviću, koji je „ovom gestom izrazio poštovanje prema žrtvama“, zbog čega je, kako kaže, i prihvatio poziv da osobno izrazi poštovanje prema nevinim žrtvama. „Sve žrtve rata treba istinski poštivati“, kazao je kardinal Puljić, poručujući kako ne treba širiti mržnju i brisati pamćenje, nego istinski izraziti poštovanje prema pokojnima, posebno prema nevinim žrtvama.

(RPV – Dragana Sivonjić)