Hrvatski film “Sigurno mjesto” proglašen najboljim na Sarajevo Film Festivalu

Hrvatski film “Sigurno mjesto” proglašen je najboljim na Sarajevo Film Festivalu (SFF), a još tri ostvarenja iz Hrvatske dobila su nagrade na najvećoj regionalnoj filmskoj smotri čije je 28. izdanje okončano u petak. 

Film redatelja Juraja Lerotića žiri je odabrao kao najbolji u konkurenciji osam igranih filmova.

“Sigurno mjesto” temeljeno je na istinitoj priči o tragičnoj borbi Lerotića i njegove majke da pomognu njihovu suicidalnom bratu i sinu.

Predsjednik žirija austrijski redatelj Sebastian Meise rekao je da film portretira karaktere koji trgaju srce i da na jednostavan način donosi kompleksnu priču koja nas ispunjava očajem prikazujući društvo koje ne osjeća bol drugih.

“Nagrada Srce Sarajeva stoga ide ‘Sigurnom mjestu’”, kazao je Meise.

Žiri je Lerotića, koji u filmu ima naslovnu mušku ulogu, proglasio i najboljim glumcem festivala.

“Hvala vam, ovo ne bi bilo moguće bez vas”, kazao je Lerotić zahvalivši ekipi, žiriju i publici.

“Sigurno mjesto” je ranije ovoga mjeseca dobilo nekoliko nagrada i na festivalu u Locarnu, uključujući za najbolju režiju.

Hrvatski film “Nije zima za komarce” Josipa Lukića i Klare Šovagović dobio je Srce Sarajeva za najbolje studentsko ostvarenje, a nagradu za ljudska prava odnosno posebnu nagradu žirija u kategoriji dokumentarnog filma dobili su “Veće od traume” u režiji Vedrane Pribačić  odnosno “Babajanja” Ante Zdravka Stolice.

Najboljom glumicom na 28. SFF-u proglašena je Vicky Krieps za ulogu u austrijskom filmu “Korzet” a nagradu za najbolju režiji dobila je ukrajinka Marina Gorbač koja potpisuje film “Klondike”.

Ta ratna drama drama zbiva se u Ukrajini 2014. kada su u istočnom dijelu zemlje proruski separatisti oborili malezijski zrakoplov na liniji između Amsterdama i Kuala Lumpura pri čemu je poginulo više od 290 punika i članova posade.

“Nisam ovo očekivala ali bilo je izvanredno prikazati film u Sarajevu”, kazala je Gorbač dodajući kako je nagrada radost za cijelu filmsku zajednicu njene zemlje.

Ukrajina je ove godine prvi puta sudjelovala u natjecateljskom programu.

Najboljim kratkim filmom festivala proglašen je mađarski “Naopako” u režiji Balazsa Turaia no taj je film značajan i za Hrvatsku. Turai je kazao kako je posebno zahvalan Hrvatskom audiovizualnom centru za financijsku potporu bez čega ovog filma ne bi ni bilo jer u Mađarskoj za to nije mogao dobiti potporu.

Na 28. SFF-u prikazano je 235 filmova od kojih se 51 film natjecao za nagrade.

Dnevnik.ba