Godišnjica smrti Nikole Tesle

Nikola Tesla umro je na današnji dan prije 73 godine u njujorškom hotelu u kojem je i proveo posljednje godine. Ovaj velikan iza sebe je ostavio više od 700 izuma.
Da nije bilo Nikole Tesle, vjerojatno ne bi postojao ni svijet kakvog ga danas znamo. Jedan od najvećih genijalaca ikad umro je na današnji dan prije 73 godine u 87. godini života.
Rođen u Hrvatskoj, ali je gotovo čitav život proveo u SAD-u, gdje je i ostvario sve izume. Imao je više od 700 izuma među kojima su izmjenična struja, daljinsko upravljanje, radar, korištenje X zraka, laser… Njegovi izumi su promijenili svijet.
Posljednje godine života proveo je u hotelu New Yorker u New Yorku. Živio je u apartmanu broj 3327 na 33. katu, gdje je i preminuo.
Na obljetnicu njegove smrti, donosimo vam neke manje poznate zanimljivosti o ovom genijalcu.
Tesla i Edison
Tesla i Edison radili su zajedno jedno kratko vrijeme. Edison je Tesli obećao 50.000 dolara ako mu pomogne s projektom, no kasnije je rekao da se samo šalio te je Tesla iste sekunde prekinuo suradnju.
Tesla i Marconi
Do 1943. godine Guglielmo Marconi je smatran izumiteljem radija, no tada mu je Vrhunski sud oduzeo patentno pravo i dodijelio ga Nikoli Tesli jer je dokazano da je Teslin patent stariji.
Tesla Motors
Elon Musk nazvao je svoju tvrtku Tesla Motors u čast ovom velikom izumitelju.
Nikola Tesla nagrada
Svake godine dodjeljuje se Nikola Tesla nagrada znanstvenicima i izumiteljima za izvanredan doprinos na području električne energije.
Tesla i slava
Teslu je pratio glas samotnjaka i ekscentrika. Nije ga zanimala slava već izumi koji će promijeniti svijet.
Nobelova nagrada
Tesla je 1912. godine dobio Nobelovu nagradu za fiziku, no odbio ju je primiti jer je tvrdio da njegov suprimatelj Thomas Alva Edison nije pravi znanstvenik.
Nesanica
Tesla je tvrdio da je spavanje gubitak vremena te da spava samo nekoliko sati dnevno.
Svemir
Po Tesli je nazvan asteroid 2244 Tesla, te krater na Mjesecu Tesla (krater).

(24sata.hr)