Vijesti iz BiH

Federalni stožer civilne zaštite nije proglasio stanje prirodne nesreće

Federalni stožer civilne zaštite održao je sinoć sjednicu na kojoj je odlučio da neće biti proglašeno stanje prirodne nesreće.

Federalno ministarstvo zdravstva predložilo je Vladi FBiH i Federalnom stožeru civilne zaštite uvođenje stanja prirodne nesreće na cijeloj teritoriji ovog bh. entiteta zbog izuzetno pogoršane epidemiološke situacije izazvane povećanjem zaraženih koronavirusom.

Zapovjednica Federalnog stožera civilne zaštite Jelka Milićević kazala je da se prati situacija u BiH, posebno u Federaciji i dodala je da su svjesni da su brojke zabrinjavajuće.

“Svjesni smo situacije u okruženju, sve što radimo radimo otprilike, kako rade i susjedi bližnji i dalji.

Ponovo smo razmotrili zahtjev Kriznog stožera, vratili smo se na period kada smo imali proglašeno “stanje nesreće” i sve procijenili šta se dešavalo i šta bi nam trebalo”, poručila je Miličević.

Pandemija je zdravstvena, ekonomske i socijalna kriza istaknula je ona i poručila da im je jasno da ne mogu očekivati od građana da pristanu na mjere, koje bi podrazumijevale kažnjavanje i stalne kontrole.

“Sve ono što se dešava u okruženju, a odnosi se na represivne mjere, moglo bi se dešvati i kod nas. Mislimo na organizriranje prosvjeda, a sve to bi moglo uticati na širenje virusa. Stožer  je bio izričit da treba da bude proglašeno stanje prirodne nesreće, istaknuli su da su sami. Mi im želimo poslati poruku da oni nisu sami. 

Također smo rekli da ne prihvatamo prijedlog u ovom trenutku, zato što smo tražili od svih stožera civilne zaštite, da naprave programe mjera i da traže od svojih vlada suradnje. Na taj naš zaključak dobili smo odgovore iz četiri županije. Samo je ZHŽ proglasiila stanje nesreće,ostali su rekli da je situacija pod kontrolom”, zaključila je Miličević.

Izvor:radio Sarajevo

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend