Zanimljivosti

Facebook najavio program borbe protiv govora mržnje na webu

Popularna društvena mreža ulaže preko milion eura u pokretanje inicijative za borbu protiv govora mržnje na webu.

Inicijativu Online Civil Courage Initiative (OCCI) u Berlinu je predstavila Sheryl Sandberg iz Facebooka, najavljujući da će u novu kampanju protiv ekstremizma i govora mržnje online biti uloženo više od milion eura. Inicijativa, koju podržava Ministarstvo pravde i zaštite potrošača Republike Njemačke, partnerstvo je Facebooka, britanskog Instituta za strateški dijalogFondacije Amadeu Antonio, jedne od najprominentnijih njemačkih nevladinih organizacija, te Međunarodnog centra za proučavanje pitanja radikalizacije i političkog nasilja.

“Govoru mržnje nema mjesta u našem društvu – čak ni na internetu. Facebook nije mjesto za širenje govora mržnje ili poticanja nasilja”, rekla je tokom promocije Sandberg. Kampanja će se zasnivati na tri ključne aktivnosti: finansijskoj potpori nevladinim organizacijama koje se već bave borbom protiv online ektremizma, razvoju uspješnih procedura za nevladine organizacije, vlade i druge online servise, i pokretanju akademskih istraživanja u cilju boljeg razumijevanja korijena ekstremizma i govora mržnje.

Najava o pokretanju kampanje dolazi nakon što je u novembru pokrenuta istraga protiv njemačkog predstavništva Facebooka, čiji je direktor Martin Ott optužen da ne čini dovoljno na praćenju i zaustavljanju širenja govora mržnje na toj mreži.

(media.ba)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend