F BiH: Krizni stožer predlaže dodatno popuštanje mjera

Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva na svojoj je sjednici predložio nastavak postupnog ublažavanja mjera.

Podaci Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH pokazuju da je sedmodnevna incidenca na razini Federacije 14,5 slučajeva na 100.000 stanovnika.

Organiziranje većih skupova

S obzirom na trend pada broja oboljelih od COVID-19, Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva predložio je da se broj ljudi, koji se mogu okupljati u zatvorenom prostoru, poveća na 50, a na otvorenom na 100 osoba. Također je moguće i organiziranje većih skupova uz posebno definirane uvjete i to posjedovanje negativnog antigenskog ili PCR testa, ne starijeg od 48 sati ili potvrde o prebolovanom COVID-19, ne starija od 6 mjeseci, ili potvrda o završenom cijepljenju.

Predloženo je da se dozvoli održavanje profesionalnih sportskih natjecanja na otvorenom uz nazočnost gledatelja, uz uvjete korištenja do 30 posto kapaciteta stadiona, a ne više od 500 osoba po tribini. Osobe na tribinama ne smiju imati navijačke rekvizite, te moraju nositi maske. Prilikom ulaska i izlaska sa stadiona obvezno je poštivanje epidemioloških mjera (nošenje maski i držanje distance), za što su zaduženi COVID redari.

Predloženo je i da se dozvoli održavanje kongresa, konferencija i drugih edukativnih skupova, kojima bi moglo nazočiti do 100 osoba, a ukoliko skup ima više od 100 osoba potrebno je da sudionici imaju negativan antigenski ili PCR test ne stariji od 48 sati ili potvrdu o prebolovanom COVID-19 ne stariju od 6 mjeseci ili potvrdu o završenom cijepljenju.

Upućena naredba

Županijskim ministarstvima zdravstva bit će upućena naredba da rade procjenu rizika i donose mjere u skladu s epidemiološkom situacijom. Predložena je i naredba županijskim kriznim stožerima da definiraju način rada i radno vrijeme ugostiteljskih objekata u skladu s analizom rizika i epidemiološkom situacijom. Nove mjere predložene su na razdoblje od 14 dana, te će biti dostavljene Vladi Federacije BiH na usvajanje.

(www.vecernji.ba)