Ermin Omerović iz Jajca prvi je pacijent u regionu kojem je ugrađena vještačka proteza ruke

Zahvaljujući saradnji Klinike za ortopediju i traumatologiju KCUS i kompanije Otto Bock Adria BiH devetnaestogodišnjem Erminu Omeroviću iz Jajca ugrađena je vještačka proteza ruke.

Ermin je prvi pacijent u regionu kojem je ugrađena ova vrsta vještačke proteze, koja predstavlja vrhunac savremene tehnologije.

Šef Klinike za ortopediju i traumatologiju KCUS prof.dr. Đemil Omerović rekao je da je Ermin imao rijetku povredu koja je za posljedicu ostavila trajni invalidite kod 19-godišnjeg mladića.


“Imali smo želju da pomognemo našem Erminu i našli smo sagovornika u kompaniji Otto Bock i došli do najboljih rezultata”, rekao je Omerović.

Kako kaže, uslijedile su brojne pripreme nakon čega je uslijedila operacija koja je rezultirala najboljim rezultatom.

Direktorica firme Otto Bock Adria BiH Željka Mičić rekla je da je ovo priča o tehnologiji i humanosti, a koja je počela nesretnim događajem.

“Priča je svjedočanstvo o timskom saradnju i kako se može stvoriti nešto novo. Ovo je priča o tehnologiji u službi čovjeka”, kazala je Mičić.Istakla je da se ovim pomagalom može upravljati mislima i da je riječ o pomagalu koji se prvi put pojavljuje ne samo u BiH već u kompletnoj regiji.

“Zaista, sve moje pohvale za stručni tim KCUS-a koji prati tehnološki razvoj. Ermin s ovin protezom ima mogućnost rada s 14 grupa različitih pokreta”, kazala je Mičić.

Objasnila je da Ermin može sinhronizovano upravljati s obje ruke i da pomagalo može doživjeti dijelom svog tijela.

“On može uoravljati pomagalom mislim. Dakle, Ermin zamisli pokret i on se ostvari”, rekla je Mičić pojašnjavajući da on normalno može npr. vezati pertle ili koristiti se priborom za jelo.

Generalna direktorica KCUS-a prof. dr. Sebija Izetbegović kazala je da joj je čast biti direktorica u ustanovi u kojoj se rade ovakve operacija.

Istakla je da je KCUS spreman da pripremi pacijente za ovakvu vrstu proteze te da ovakav impresivan rezultat trebaju vidjeti svi.

“Naša vrata su uvijek otvorena i naša vrata su otvorena za svaku vrstu pomoći, rekla je Izetbegović.

Posebno je ukazala na važnost omogućavanja dostupnost svima, koji imaju potrebu za ovakvom vrstom pomagala.

U toku press konferencije Ermin je demonstrirao učinak ugrađene proteze, zahvaljujući kojoj se on u potpunosti vratio normalnom životu.

On je uručio zahvalnice direktorici KCUS-a Sebiji Izetbegović, doktoru Đemilu Omeroviću, Pomozi.ba u direktorici Otto Bocka Željki Mičić.

Ermin je u svom obraćanju rekao da je na KCUS-u “držan kao malo vode na dlanu” i da je pored KCUS-a zahvalan i firmi Otto Bock te Pomozi.ba koji je donirao polovinu novca za protezu zajedno s Otto Bockom.

“Ja danas imam 14 funkcija šake i šaka se prilagođava meni. Hvala svima”, kazao je Omerović.

Novinarima je objasnio da sada sam može napraviti doručak i da ima želju da s ovim pomagalom radi sve što je mogao s amputiranom rukom.

Demonstrirao je i rad na laptopu tako što je na laptopu napisao rečenicu: “Ermin vam se zahvaljuje svima”.

Na pitanje novinara o cijeni proteze, Mičić je rekla da se ova proteza izrađuje individualno i da je ona skupa jer je riječ o vještačkoj inteligenciji. Istakla je da se cijena ove proteze kreće oko 110 hiljada KM ističući da je ovo tehnologija koja se prvi put pojavljuje u regiji i da joj je drago što su otvorena vrata novim tehnologijama.

Direktorica Izetbegović kazala je da Zakon o javnim nabavkama BiH traži hitne izmjene kako bi se što prije omogućilo pacijentima da dobiju potrebna pomagala.

Kako kaže, ovdje misli na nužna pomagala čije nabavke se odugovlači zbog administativnih barijera i procesa žalbi.

Ermin Omerović imenovan je za ambasadora kompanije Otto Bock Adria BiH, a sredstva koja ovim putem zaradi biće usmjerena za nastavak njegovog školovanja, od kojeg je zbog nesreće ranije bio prisiljen odustati.

(klix.ba)