Donat Mg preporučuje se trudnicama

Donat Mg je prirodna mineralna voda najbogatija magnezijem*. Bogatstvo ostalih mineralnih tvari upotpunjuje njegovo harmonično djelovanje na ljudski organizam. Magnezij koji se nalazi u oko 1000 mg/L Donata Mg jedan je od makrominerala koji su neophodni i za pravilan razvoj djeteta.

To je element koji sudjeluje u izgradnji kostiju i zuba, normalnom funkcioniranju živčanoga sistema i mišića. Budući da ga tijelo ne proizvodi samo, u tijelo trudnice mora se unijeti hranom i pićem. Za vrijeme trudnoće povećavaju se potrebe organizma za tim mineralom, a za zadovoljavanje dnevnih potreba za magnezijem dovoljno je već 3 – 4 dl Donata Mg. Svim trudnicama toplo ga preporučujemo, jer se magnezij u organizam najlakše unosi vodom u kojoj se nalaze minerali u obliku koji dopušta njihovo jednostavno uključivanje u metabolizam. Magnezij iz prirodne mineralne vode organizmu je odmah na raspolaganju. Donat Mg je izvrsno prirodno sredstvo za ublažavanje probavnih tegoba kojima su trudnice, zbog hormonskih promjena, često izložene. Na policama ga krajem ove godine možete naći u novom dizajnu i novoj plastičnoj flaši.

 

Magnezij je važan za zdrav razvoj vašeg djeteta

Magnezij je drugi najvažniji mineral u organizmu koji sudjeluje u više od tristo različitih životno važnih metaboličkih procesa u tijelu. Nezamjenjiv je makroelement koji pomaže u smanjivanju umora i iscrpljenosti, ravnoteži elektrolita te radu mišića i živčanog sistema. Važnu ulogu ima u diobi ćelija i sintezi bjelančevina, a pridonosi i oslobađanju energije u procesu metabolizma. Sastavni je dio krvne plazme, a osim toga potreban je za kontrakciju mišića, između ostalog i srčanog mišića. Magnezij u velikoj mjeri pridonosi očuvanju zdravlja kostiju i zuba, normalnom funkcioniranju živčanoga sistema i mišića. Njegov nedostatak utječe na mnoga tkiva i organe te može uzrokovati slabost, mučninu, povraćanje, gubitak apetita, umor, nesanicu, grčenje mišića ili nepravilan rad srca. A u trudnoći taj nedostatak može utjecati i na razvoj ploda. Naime, unos magnezija tokom trudnoće pomaže u očuvanju i obnavljanju tjelesnih tkiva, može smanjiti zaostajanje u rastu ploda i povećati tjelesnu masu zametka.

 

Donat Mg pomaže i kod probavnih tegoba tokom trudnoće

Zbog višeg sadržaja hidrogenkarbonata prirodna mineralna voda Donat Mg olakšava probleme sa žgaravicom. Sulfati u obliku natrijevih i magnezijevih soli pozitivno djeluju na probavu. Probavne tegobe gotovo redovno prate trudnoću pa se preporučuje kao prirodno rješenje i u tom periodu života. Naime, od prvog dana trudnoće tijelom vladaju hormoni koji utječu na vaš organizam. Najvažniji od njih je progesteron koji se naziva i »zaštitnikom« trudnoće. Taj hormon opušta glatke mišiće, stoga često usporava kretanje hrane u probavnom traktu, što znači da zatvor, žgaravica, želučane tegobe i nadutost nisu bez razloga neugodni pratioci gotovo svake trudnoće. Probavni sistem je usporen, hrana se duže zadržava u želucu, mišići između želuca i jednjaka opušteni su, a maternica svojim rastom „gura“ organe prema gore. Ako toj hormonskoj oluji dodamo i neuravnoteženu ishranu, nedovoljan unos tekućine i nedostatak tjelesnih aktivnosti, problemi se dodatno povećavaju. U trudnoći vrlo je važno, da od samom početka posvetite posebnu pažnju pravilnoj prehrani, jer kvalitet prehrane mnogo utječe na dobrobit vas i vaše bebe. Od prvog dana vaše tijelo je izvor života za vašu bebu i zato je bitno, da unosite što manje štetnih tvari te da mu osigurate dovoljnu količinu svih potrebnih vitamina, minerala i elementa u tragovima. Uz redovnu i uravnoteženu ishranu, Donat Mg je dobra pomoć u održavanju zdravlja i dobrog osjećanja trudnica jer vam snagom prirode pomaže da prebrodite mnoge neugodnosti povezane s tim periodom.

 

Uputstva za konzumiranje Donata Mg kod različitih zdravstvenih tegoba možete naći na donatmg.eu, a savjete za zdravo i zadovoljno materinstvo možete pratiti i na Facebooku na profilu Trudnica Mg BiH.