Lokalne vijesti

Diljem Središnje Bosne akcije sprječavanja zlouporabe opojnih droga

Tokom protekla 24 sata na području Kantona Središnja Bosna prijavljeno je sedam krivičnih djela.

Poduzimajući kontinuirane planske aktivnosti u borbi protiv krivičnih djela nedozvoljenog držanja oružja i zlouporabe opojnih droga, policijski službenici Uprave policije MUP-a su tijekom proteklog dana realizirali više uspješnih akcija.

Naime, dana 28.10.2020. godine, u jutarnjim satima, policijski službenici PS Bugojno, na osnovu naredbe Općinskog suda Bugojno, izvršili su pretrese na dvije lokacije na području Bugojna. U mjestu Vedro Polje, općina Bugojno, izvršen je pretres kuće i pratećih objekata koje koristi K.K., rođen 1979. godine. Prilikom pretresa pronađeno je 6 pušaka i 3 pištolja različitih vrsta, kao i veća količina raznog streljiva. Također, u ulici Poljice, općina Bugojno, izvršen je pretres stambenog objekta kojeg koristi J.I., rođen 1989. godine, gdje je pronađena jedna poluautomatska puška.

Istog dana, oko 15,00 sati, u mjestu Bilići, općina Travnik, policijski službenici Sektora kriminalističke policije MUP-a, na osnovu naredbe Općinskog suda Travnik, izvršili su pretres kuće koju koristi Z.A., rođen 2000. godine. Prilikom pretresa pronađena je određena količina zeljaste materije za koju se sumnja da je opojna droga cannabis, dvije puške (jedna automatska i jedna poluautomatska puška), jedan pištolj (tzv. tetejac), te preko 100 komada raznog streljiva.  

Uspješno je realizirana akcija i na području Kiseljaka, gdje su policijski službenici tima za borbu protiv zlouporabe opojnih droga PU Kiseljak i PS Kiseljak u ulici Sarajevska cesta, općina Kiseljak, izvršili kontrolu i pregled vozila, kojim je upravljao M.B., rođen 1987. godine, iz Fojnice. Tom prilikom kod njega je pronađena određena količina bijele praškaste materije za koju se sumnja da je opojna droga kokain.

U suradnji s nadležnim kantonalnim Tužiteljstvom, pronađeno oružje, streljivo i druge nedopuštene tvari i sredstva su oduzete, a protiv osumnjičenih se poduzimaju zakonom propisane mjere i radnje.

JAVNI RED I MIR

Evidentirano je pet slučaja narušavanja javnog reda i mira.

SIGURNOST PROMETA

Evidentirane su tri prometne nesreće u kojima je pet osoba zadobilo lakše tjelesne povrede.

Zbog različitih prekršaja iz oblasti prometa uručeno je ukupno 380 prekršajnih naloga, od čega je 230 naloga uručeno zbog prekršaja prekoračenja dopuštene brzine, koji su evidentirani mobilnim i fiksnim radarima.

Iz prometa su zbog upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola ili bez položenog vozačkog ispita isključena četiri vozača.

OSTALI DOGAĐAJI

Dana 28.10.2020.godine, oko 21,30 sati, na lokalitetu Garačići, općina Bugojno, koordiniranim aktivnostima policijskih službenika PU/PS Bugojno, Jedinice za specijalističku podršku MUP-a, pripadnika Gorske službe spašavanja, kao i većeg broja mještana okolnih naselja, pronađeno je beživotno tijelo Senijada Lakače. Njegov nestanak rodbina je prijavila u PS Bugojno 27.10.2020.godine, u 17,40 sati, nakon čega su službenici policije pristupili poduzimanju svih potrebnih zakonom propisanih mjera i radnji iz svoje nadležnosti.

U suradnji s nadležnim Tužiteljstvom, očevidne radnje na licu mjesta izvršili su policijski službenici Odsjeka kriminalističke policije PU Bugojno, koji poduzimaju i druge aktivnosti na utvrđivanju činjenica i okolnosti u vezi navedenog događaja.

(Ured komesara)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend