Aronija – čudesna bobica koja štiti od bolesti i podmlađuje organizam

Aronija, s plodovima nalik ribizu, ima kiseli i trpki okus. Otporna je na zimu i mraz, pa tako preživljava na temperaturama i do -47 stupnjeva Celzija, zbog čega nosi naziv sibirska borovnica. Zbog svoje otpornosti, aronija danas raste i u hladnijim zemljama poput Finske, Švedske i Rusije. Potječe iz Sjeverne Amerike, odakle je došla u Europu. Sjevernoamerički domoroci  koristili su aroniju kao hranu i lijek.

 

U Europi je prvenstveno bilo zapažena zbog ljepote cvijeta.

U mnogim dijelovima svijeta ovo voće zbog svojih ljekovitih svojstava svrstava se u ljekovito bilje.

Nakon eksplozije u Černobilu, korištena je za ublažavanje posljedica radijacije.

Prema ORAC i TEAC standardima, aronija ima najveće antioksidativno djelovanje među svim bobičastim i orašastim voćem.

Ljekovito djelovanje aronije

Aronija je bogata antioksidansima, flavonoidima, mineralima u tragovima, folnom kiselinom i vitaminima  B, C i E.

Zbog visokog udjela antioksidanata i vitamina C i E, aronija djeluje antivirusno, antibakterijski i antiupalno.

Aronija je bogata antioksidantom antocijanom koji jača imunitet, smanjuje rizik od raka i usporava starenje.

Aronija blagotvorno djeluje na rad želuca. Stimulira rad štitnjače, pa se posebno preporučuje osobama s hipotireozom.

Aronija sprečava nastanak kardiovaskularnih bolesti. Ovo voće snižava visoki tlak i kolesterol te potiče proizvodnju dobrog kolesterola.

Aronija stimulira rad jetre, pomaže kod žučnih kamenaca i upala žučnog mjehura.

Blagotvorno djeluje i na naš probavni sustav – smiruje grčeve i bolove u crijevima, smanjuje upalu sluznice crijeva i zaustavlja proljev.

Aronija je korisna i kod upale mokraćnog sustava.

Ovo voće možemo pronaći u mnogim proizvodima za mršavljenje, jer pomaže  u održavanju idealne tjelesne težine.

Istraživanja ruskih znanstvenika su pokazala da aronija pospješuje izlučivanje teških metala kao i nekih radioaktivnih tvari iz organizma.
Dobrobiti aronije:

  • odličan je izvor antioksidanata
  • sprečava bolesti srca i krvnih žila
  • regulira krvni tlak
  • štiti zdravlje urinarnog sustava
  • ima antiupalna svojstva
  • stimulira rad štitnjače
  • poboljšava pamćenje i koncentraciju
  • regulira razinu šećera u krvi
  • jača imunitet
  • povoljno djeluje na probavni sustav
  • štiti od virusa i bakterija
  • pospješuje izlučivanje teških metala iz organizma

Uzgoj aronije

Aronija je otporna na hladnoću, zbog toga bez problema uspijeva u našim krajevima.

U kontinentalnoj Hrvatskoj aronija cvate krajem travnja, plodovi dozrijevaju u kolovozu ili rujnu.

Plodovi ostaju na biljci – ne opadaju i ne kvare se. Zato se branje plodova može produžiti i na dva mjeseca.

Aronija je otporna na štetočine i ne zahtijeva upotrebu pesticida. Zbog toga se smatra 100% ekološkom biljkom. Uspijeva na svim vrstama tla, jedino ne podnosi sušu.

Sadnicu aronije možete kupiti u većini poljoprivrednih apoteka.

Plodove aronije najbolje je konzumirati u sirovom obliku, jer kuhanjem se gubi dio njezinih ljekovitih svojstava.

Plodove aronije možete koristiti i za proizvodnju džemova i marmelada, možete ju  konzumirati i u obliku soka, čaja i kompota. Bobice aronije možete osušiti da bi ih mogli koristiti i u zimi.

Salata od aronije i špinata

Evo jednog odličnog, a zdravog recepta s aronijom.

Sastojci:

  • 2 žlice jabučnog octa
  • 1 avokado
  • 125 ml nasjeckanog krastavca
  • 125 ml bobica aronije
  • 2 žlice soka od jabuke
  • 2 čajne žličice aronije
  • 1 čajna žličica soli
  • 1/8 čajne žličice meda
  • 1 češanj češnjaka
  • 125 ml maslinovog ulja
  • 1 svežanj listova špinata
  • 125 ml usitnjenih mrkvi

Priprema:

U mikser dodajte ocat, sok od jabuke, bobice aronije, med, sol i češnjak i dobro izmiksajte. Na kraju dodajte i maslinovo ulje te lagano promiješajte.

Tako pripremljen dresing prelijte preko listova špinata, mrkve, avokada, krastavca i  2 čajne žličice bobica aronije.

(www.alternativa-za-vas.com)