Ambasada SAD-a: Počinju prijave za Lutriju za useljeničke vize

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu objavila je da prijava za Lutriju za useljeničke vize 2015, popularno nazvanu Lutrija za zelenu kartu, počinje 1. oktobra 2013. u 18:00 po lokalnom vremenu.

Kako su saopštili iz Ambasade, kranji rok za prijavu je 2. novembar 2013. u 17:00 sati po lokalnom vremenu, ali se zainteresovanim podnosiocima prijava savjetuje da svoju prijavu završe prije krajnjeg roka. Prijava mora biti popunjena elektronski. Prijave popunjene na papiru neće biti prihvaćene. Podnosioci prijave mogu pristupiti elektronskom formularu za prijavu. Detaljna uputstva za prijavu na lutriju za useljeničke vize 2015. možete pronaći na ovom linku. U programu Lutrije 2015, 50.000 stalnih useljeničkih viza će biti dostupno podnosiocima prijava nasumično izabranim od ukupnog broja učesnika Lutrije. Ove vize će biti dostupne osobama koje ispunjavaju stroge uslove za učestvovanje i dolaze iz zemalja sa niskom stopom useljavanja u Sjedinjene Države. Osobe rođene u Bosni i Hercegovini mogu učestvovati u Lutriji. Registracija za Lutriju ne garantuje kvalificiranje za vizu i izdavanje vize, navode iz Ambasade SAD-a.

 

Upozorenje o prevarama

Postoje mnoge lažne internet stranice koje se predstavljaju kao zvanične stranice Vlade Sjedinjenih Američkih Država, a tiču se Lutrije za dobivanje useljeničkih viza. Neke kompanije koje se predstavljaju kao Vlada Sjedinjenih Država traže novac da bi za vas popunile formular za učestvovanje u Lutriji. Prijava putem elektronskog formulara je besplatna. State Department neće obavještavati dobitnike lutrije u pismenom obliku, nego će umjesto toga na potvrdi o učešću u Lutriji navesti uputstva o tome kako da se pređe na naredni korak u procesu. Nijedna organizacija ni kompanija nije dobila dozvolu od State Departmenta da obavještava učesnike Lutrije o tome da su dobitnici. Jedina službena stranica Lutrije je internet stranica Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država, naveli su u saopštenju.