Zanimljivosti

Akademija likovnih umjetnosti u Sarajevu, Stari most u Mostaru i zgrada Banskog dvora u Banjaluci obojane u ljubičasto

World IBD Day (Svjetski dan upalnih bolesti crijeva) u Bosni i Hercegovini će se obilježiti 19. maja. Obilježavanje će se ovog četvrtka odvijati paralelnim akcijama u tri grada u BiH.

Podrška oboljelim licima će ove godine biti prikazana kroz paralelne aktivnosti u Banjaluci, Sarajevu i Mostaru, koje će se odvijati osvjetljavanjem građevina zvaničnom bojom IBD-a. U periodu od 20.30 do 22.30 istovremeno će ljubičastom bojom biti osvjetljena Akademija likovnih umjetnosti u Sarajevu, Stari most u Mostaru, kao i zgrada Banskog dvora u Banjaluci. Na lokacijama u Sarajevu i Banjaluci u četvrtak u 20.30h biće prisutni predstavnici udruženja, kao i ljekari, a sve u cilju podizanja svijesti javnosti o IBD-u.

Ovom akcijom Udruženje oboljelih od Morbus Crohna ulceroznog colitisa želi upoznati javnost o današnjem statusu oboljelih od IBD-a na području  Bosne i Hercegovine. Oboljeli od ovih bolesti imaju veliki životni problem. U pitanju su teške, hronične i neizlječive bolesti sa kojima se susreću pretežno mladi ljudi, prepušteni sami sebi i o kojima niko ne vodi računa, ali koji ne izigravaju žrtvu nego sami pokušavaju na dostojanstven način da se bore i suočavaju sa zdravstvenim problemom sa kojim svakodnevno žive.

Teška socijalno-ekonomska situacija, kao i nizak nivo informisanosti javnosti, ovoj bolesti daje dodatni motiv da Udruženje oboljelih od Morbus Crohna i ulceroznog colitisa svakodnevno skreće pažnju na oboljele.

Podršku obilježavanju World IBD Day dali su Akademija likovnih umjetnosti Sarajevo, Blow Up, Centar za mir Mostar, Kulturni centar Banski dvor Banjaluka, Grad Banjaluka, AAP Electronic i Play Team.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend