Abeceda zdravog spavanja za najmlađe

Koliko djeci zapravo treba sna? Prema najnovijim istraživanjima, odraslima je dovoljno 7 do 8 sati sna, novorođenče treba čak 16-18 sati sna, djeca predškolskog uzrasta 10-12 sati sna, a djeci školskog uzrasta minimalno je potrebno 9 sati sna dnevno.

Koliko djeci zapravo treba sna? Prema najnovijim istraživanjima, odraslima je dovoljno 7 do 8 sati sna, novorođenče treba čak 16-18 sati sna, djeca predškolskog uzrasta 10-12 sati sna, a djeci školskog uzrasta minimalno je potrebno 9 sati sna dnevno.

San je iznimno važan za vaše dijete jer u ranom razvoju izravno utječe na psihički i fizički razvoj. Spavanje prema znanstvenicima dijelimo na faze koje se izmjenjuju tokom noći – REM i non REM. Određene faze sna su potrebne kako bismo se osjećali odmorno i prikupili energiju potrošenu tijekom dnevnih aktivnosti, dok nam druge faze sna pomažu kako bismo lakše pamtili i učili.

Spavanje je nužno kako bi se fiziološka ravnoteža u organizmu, narušena tijekom budnosti, ponovno uspostavila. Jeste li znali da ritam budnosti i sna kojeg zadržavamo cijeli život počinje već sa šest tjedana starosti djeteta, a ravnomjerna uspostava ritma kod neke djece uspostavlja se sa tri mjeseca starosti?

Od najranijeg doba djecu je potrebno „učiti“ spavati. Potrebno je uvesti određene rituale kako bi dijete spoznalo da se bliži odlazak na odmor, a i kako bi bilo dnevni, bilo noćni odmor shvaćala kao nešto afirmativno za duh i tijelo, a ne kao kažnjavanje. Prema istraživanja čak 20% djece starije od 6 mjeseci ima problema sa insomnijom ili nekim drugim poremećajem sna. U nastavku ćemo vam s nekoliko savjeta pokušati pomoći kako bi vaše dijete zavoljelo san.

  1. Još od najranijih bebinih dana u predvečerje učiniti atmosferu koja će naviknuti vašu bebu da dolazi vrijeme za počinak (prigušiti svjetla, tiše pričati, stišati radio ili televiziju). Mirno okruženje je preduvjet da vaše dijete spokojno uranja u san
  2. Naučiti dijete da je spavanje ugodno i korisno, a ne kazna ili izolacija
  3. Potruditi se da spavanje uvijek bude u isto vrijeme
  4. Kupanje – večera – priča za laku noć – uspavanka – san – neka to bude ritual u kojem će vaše dijete uživati i radovati mu se
  5. Korigirajte djetetov popodnevni odmor. Ako dijete popodne spava duže od 2 sata, postoji mogućnost da neće biti dovoljno umorno za večernje spavanje.
  6. Pažljivo izaberite djetetov madrac i jastuk.Za pravilan razvoj djetetove kralježnica, posebno je važno na kakvom madracu i jastuku dijete spava.

(dormeo.ba)