Svijet

Zovko: U ovome smo zajedno jer se nitko ne može spasiti sam

U Europskom parlamentu održana je rasprava o mjerama EU-a za ublažavanje društvenog i gospodarskog utjecaja pandemije koronavirusa.

Komisija i Vijeće dali su pregled dosad poduzetih radnji za oporavak Europske unije te naznačili iduće korake.

Tijekom rasprave, zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko istaknula je kako je postalo više nego jasno da trenutna pandemija nije samo zdravstvena kriza, već ima utjecaj i na mnogim drugim razinama. Osvrnula se na brojne tvrtke koje su tijekom prvog lockdowna morale privremeno zaustaviti svoje aktivnosti, kao i na veliki broj građana koji su izgubili posao. “Potrebne su odgovarajuće radnje, posebno sada kada vidimo da se u mnogim državama članicama ide prema drugom lockdownu”– upoyorila je Zovko.

Zastupnica je naglasila kako socio-ekonomske mjere ovise o ravnoteži nadležnosti na nacionalnoj i europskoj razini. Pozvala je Komisiju da poveća svoje praćenje i smjernice, a od Vijeća je zatražila da podrži solidarnost i koordinaciju na razini čitave Europe. “Granice trebaju ostati otvorene, unutarnje tržište treba ostati aktivno, a zdravstveni rizici trebaju se rješavati zajedno”.

Prema riječima zastupnice Zovko, posebnu pozornost trebalo bi posvetiti i onima koji su najviše pogođeni, a to su istraživački sektor, zdravstvo, kulturni sektor, turizam te općenito, mala i srednja poduzeća. Zovko je navela kako je Vlada Republike Hrvatske nedavno najavila dodatne mjere za poboljšanje potpore mikro poduzetnicima, jer zajedno s malim i srednjim poduzećima čine okosnicu našeg gospodarstva. “Ova kriza traži puno od nas. Samo istinskim europskim pristupom možemo osigurati društveni i gospodarski oporavak. U ovome smo zajedno jer se nitko ne može spasiti sam”– zaključila je Zovko.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend