Svijet

Zovko pozvala na dodjeljivanje kandidatskog statusa BiH

Potpredsjednica Kluba zastupnika Europske pučke stranke (EPP) u Europskom parlamentu Željana Zovko sudjelovala je na marginama Kongresa EPP-a u Rotterdamu u panel raspravi o politici proširenja EU-a, u organizaciji Centra za europske studije Wilfried Martens.

Zajedno s Ivannom Klympush-Tsintsadze, zastupnicom ukrajinskog parlamenta i bivšom potpredsjednicom ukrajinske Vlade za europske i euroatlantske integracije, Zovko je raspravljala o politici proširenja Europske unije i mogućim posljedicama za proces pridruživanja EU nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Dok se politika proširenja godinama uglavnom fokusirala na zapadni Balkan, nedavno podnošenje zahtjeva Ukrajine, Gruzije i Moldavije za članstvo u EU podignule su proces proširenja visoko na politički dnevni red EU-a. U panel raspravi, sudionici su raspravljali o političkoj spremnosti EU-a za prihvaćanje novih članica te o tome kako bi budućnost Europe mogla izgledati.

Zovko je navela da je na zapadnom Balkanu ideja o proširenju krenula nakon rata, i to kao pitanje mira i sigurnosti, dodavši kako trenutno proširenje prolazi kroz krizu koja je izazvala zastoj u procesu. Pritom je pozvala na veći napredak u agendi proširenja, davanje kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini te usvajanje bezviznog režima za Kosovo.

Zastupnica Zovko je spomenula i kako su je tijekom nedavne misije Odbora za vanjske poslove u Albaniji i Crnoj Gori građani upitali što se događa u Europskoj uniji. “Slučaj Ukrajine osnažio je volju građana za ulazak u Europsku uniju. Prije godinu dana nismo mogli voditi iste rasprave o proširenju kao danas. Sada se moramo zapitati hoćemo li prvo davati obećanja ili čekati na stvarne promjene u onim državama koje žele postati članice Europske unije”, upozorila je Zovko, dodavši da je procedura pristupanja složena i da zahtijeva veliki politički angažman.

Potpredsjednica Kluba EPP-a Zovko je nastavila svoje izlaganje naglasivši da zapadni Balkan više ne može čekati ulazak u EU, jer je to pitanje mira i sigurnosti, slično kao u slučaju Ukrajine. “Koliko je opasan rat na istoku Europe, toliko i situacija na zapadnom Balkanu predstavlja veliku prijetnju jugoistočnim granicama Europske unije. Proširenje je pitanje mira i stabilnosti za granice, za države članice, za europske građane i za zemlje koje žele u Europsku uniju”, naglasila je Zovko i zaključila: “Europski krug bez ovih država koje teže članstvu nije potpun”.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend