Svijet

Zovko: Digitalno obrazovanje mora biti dostupno svima

U Europskom parlamentu ovoga tjedna održana je plenarna sjednica na kojoj su zastupnici raspravljali i glasovali o mnogim važnim temama, a na dnevnom redu se našla i rasprava o izvješću o oblikovanju politike digitalnog obrazovanja koje je naposljetku usvojeno s velikom većinom od 639 glasova.

Zastupnica u Europskom parlamentu i članica Odbora za kulturu i obrazovanje Željana Zovko je pozdravila usvajanje ovog izvješća, a čijem je konačnom tekstu i sama doprinijela amandmanima: „Pandemija koronavirusa je ubrzala digitalnu tranziciju obrazovnog sustava, a usvojenim izvješćem tražimo sveobuhvatniju i jaču strategiju za digitalno obrazovanje uz uključiviji pristup digitalnom učenju u cijeloj Europskoj uniji“ – istaknula je Zovko.

Zovko je navela kako države članice imaju najveću ulogu u smanjenju jaza i jačanju svojih obrazovnih sustava te da bi iz Fonda za oporavak i otpornost (RRF) trebale iskoristiti najmanje 10 % sredstava kako bi osigurale provedbu digitalnog učenja u svim oblicima za svoje građane.

Digitalno obrazovanje je jedan od temeljnih preduvjeta za uspješnu i održivu budućnost Europske unije. Moramo nastaviti ulagati u digitalno obrazovanje kako bismo našim građanima omogućili kvalitetno i aktivno sudjelovanje u društvenom i gospodarskom životu“ – zaključila je Zovko.

Izvješće o oblikovanju politike digitalnog obrazovanja predstavlja odgovor Europskog parlamenta na Akcijski plan za digitalno obrazovanje (2021. – 2027.) koji je donijela Europska komisija. Izvješćem se potiče veća suradnja među državama članicama na ovom pitanju te se poziva na osiguravanje visokokvalitetnog digitalnog obrazovanja i provedbu Akcijskog plana za digitalno obrazovanje koji sadrži niz prijedloga i inicijativa za uspješnu digitalnu transformaciju na svim razinama obrazovanja i osposobljavanja u Europskoj uniji.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend